Presiunea corecta in pneuri

img
Home / Sfaturi utile pentru soferi / Presiunea corecta in pneuri
/
6820 Views

Fiecare model de masina implica un anumit tip de anvelopa, producatorii testand si selectand pneurile potrivite in functie de anumiti factori precum greutatea masinii, marimea acesteia si performantele de care este capabila. In functie de capacitatea de incarcare si de viteza maxima constructiva a masinii, se determina si nivelul de presiune optim din anvelope.

Cum afli care este presiunea optima pentru pneurile masini tale

Producatorii de autovehicule pun autocolante care au inscriptionata presiunea optima necesara in pneuri, in general acestea regasindu-se pe partea interioara a usii soferului si pe clapeta de la rezervorul de carburant. In unele cazuri, aceste autocolante se pot gasi si in compartimentul motorului. De asemenea, valorile optime ale presiunii din pneuri se gasesc si in cartea tehnica a masinii.

Aceste autocolante au doua valori de presiune recomandate: una pentru cazurile in care se circula cu masina incarcata la greutatea normala si una pentru cazurile in care masina este incarcata la greutatea maxima admisa inscrisa in talonul de inmatriculare.

Verificarea presiunii in pneuri trebuie sa se faca atunci cand acestea sunt reci si in nici un caz dupa ce s-a parcurs o distanta mare. De asemenea, presiunea trebuie verificata si ajustata la nevoie o data pe luna, dar si la trecerea de la anotimpul cald la cel rece si invers.

presiune anvelope

Cum poate afecta o presiunea incorecta:

  • o presiune mica duce la supraincalzirea cauciucurilor, la uzare rapida a partilor laterale a pneului, la cresterea consumului de carburant, dar si la un risc mai mare de explozie.
  • o presiune prea mare va uza pneurile intr-un timp mai scurt pe partea de mijloc a acestora si le vor face mai vulnerabile pe drumurile accidentate.

Cand ai verificat ultima oara presiunea in pneuri? Comenteaza mai jos!

Aboneaza-te la Newsletter

Nume (necesar)

Email (necesar)

1 Comments

  1. Am o întrebare. Mașina e goală și presiunea din pneurile față e 3 atm dar parcă mai trebuie ! Pneurile au 2,5 ani și le-am luat noi iar primii 2 ani au fost ok necesitând cca 2,1 atm. Ce s-a întâmplat ?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *