Permisele auto au fost modificate de la inceputul lui 2013

img
Home / Stiri despre permisul auto / Permisele auto au fost modificate de la inceputul lui 2013
/
528 Views

In urma discutiilor cu autoritatile din toate tarile membre Uniunii Europene, s-a luat decizia adoptarii unor reguli ce trebuie respectate de toate tarile membre la eliberarea permiselor de conducere. In acest sens s-a stabilit introducerea anumitor coduri si mentiuni, dar si o armonizare a formatului permiselor de conducere in toate tarile UE. Acest lucru nu inseamna ca modelele vechi de premise de conducere nu mai sunt valabile, acestea urmand a fi inlocuite de noul model in momentul expirarii.

Noile modele de premise au inceput sa fie emise din data de 19.01.2013. O alta regula adoptata a fost obligativitatea permisului de conducere pentru mopede, tricicluri cu motoare de pana in 15 kW si motociclete din categoriile A1 si A2, conform proiectului de lege aprobat de Guvern.

Categoriile pe care le contine noul model de permis de conducere

Conform modificarilor, subcategoria A1 a devenit categorie, in acelasi timp fiind introduse si categoriile AM si A2. Noul model de permis de conducere va contine urmatoarele categorii: A, AM, A1, A2, B, B1, BE, C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, Tr, Tb şi Tv.

Varsta minima de obtinere a permisului de conducere in functie de categorii:

  • Categoriile AM, A1 si B1 – 16 ani impliniti
  • Categoriile A2, B, BE, C1, C1E si Tr – 18 ani impliniti
  • Categoria A – 24 de ani implimiti, sau daca se detine permis de conducere categoria A2, cel putin 2 ani de experienta si 20 de ani impliniti.
  • Categoriile C, CE, D1, D1E, dar si triciclurile cu motoare de peste 15 kW – 21 de ani impliniti.
  • Categoriile D, DE, Tb si Tv – 24 de ani impliniti.

Este cineva care a dat de permis de la 16 ani? Cum te-ai descurcat? Comenteaza mai jos!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *