carvertical VIN

Obtinerea permisului ar putea fi conditionata de numarul de clase absolvite

img
Home / Stiri despre permisul auto / Obtinerea permisului ar putea fi conditionata de numarul de clase absolvite
/
/
1017 Views

Propunerea neasteptata vine din partea unui deputat care doreste schimbarea codului rutier astfel incat permisul sa nu mai poata fi obtinut decat de persoanele cu peste opt clase, pe motiv ca analfabetii ar avea probleme cu citirea si descifrarea semnelor rutiere.

Initiatorul acestui proiect este de asemenea de parere ca soferii implicati in accidente grave ar trebui sa isi piarda permisul de conducere definitiv. Astfel, deputatul este convins ca strazile vor deveni mai sigure.

Fara permis pentru analfabeti

permis autoIn momentul actual, pentru obtinerea permisului este nevoie de indeplinirea unor conditii care nu au nimic de-a face cu numarul de clase si studiile viitorilor soferi:

  • Candidatul trebuie sa fi implinit 18 ani,
  • Candidatul trebuie sa faca dovada participarii la lectiile de condus cu un instructor autorizat,
  • Candidatul trebuie sa fie apt din punct de vedere fizic.

Deputatul care propune modificarea la codul rutier este de parere ca aceasta selectie nu este indeajuns de severa pentru a proteja participantii la trafic. „Sunt statistici foarte clare, oamenii analfabeti nu pricep semnele de circulatie, conduc din instinct, ei nu stiu ce se intampla pe sosele” declara deputatul motivandu-si propunerea.

Aceasta initiativa a fost inspirata de unul dintre cazurile cele mai nefericite in care a fost implicata o persoana analfabeta, cel al soferului Onorius Mirica care in octombrie 2013 a provocat un accident rutier soldat cu 3 morti in care a fost implicata o ambulanta plina cu pacienti de dializa. In urma cercetarilor, politia a descoperit ca soferul nu stia nici sa scrie, nici sa citeasca in mod cursiv si totusi trecuse proba teoretica a examenului pentru permis.

Idee a fost primita cu reactii dintre cele mai diverse

Posturile de stiri care au difuzat initial stirea au primit pe paginile retelelor de socializare comentarii cu reactii dintre cele mai diverse insa in principal, soferii par indignati de o astfel de propunere, pe motiv ca scoala nu are nici o legatura cu condusul.

Pe de alta parte exista si voci care sustin initiativa si considera ca astfel de masuri ar trebui aplicate in mai multe domenii, nu doar cel al sigurantei rutiere.

Crezi ca ar fi o masura care ar aduce un plus de siguranta in trafic? Comenteaza mai jos!

Aboneaza-te la Newsletter

Nume (necesar)

Email (necesar)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *