Obligativitatea achitarii timbrului de mediu pentru masinile din import este discriminatorie

img
Home / Calculator taxa auto - timbru de mediu 2024 / Obligativitatea achitarii timbrului de mediu pentru masinile din import este discriminatorie

Conform deciziei Curtii Europene de Justitie, timbrul de mediu este considerat o taxa discriminatorie si este scoasa astfel in afara justitiei. In momentul actual, taxa de poluare, asa cum mai este denumit neoficial timbrul de mediu, este un subiect de controversa care costa totodata statul an de an pentru ca numarul de procese intentate de soferii nemultumiti este in crestere. In ciudata faptului ca instantele declara practica achitarii acestei taxe drept abuziva si continua sa dea castig de cauza soferilor care cer restituirea, timbrul de mediu a continuat sa ramana obligatoriu.

Statul este obligat sa restituie banii platiti pe timbrul de mediu soferilor care castiga procesul. In plus, tot statul trebuie sa achite si cheltuielile de judecata, situatie in care acesta iese clar in pierdere. Este vorba despre o risipa de timp si resurse umane.

timbru de mediu

Mihai Manea, reclamantul al carui caz a ajuns la Curtea de Justitie din Luxemburg

Curtea de Justitie Europeana de la Luxemburg a facut recent publica decizia intr-un caz relevant primit de la Curtea de Apel Brasov. Este vorba de reclamatia lui Mihai Manea, un proprietar de autoturism adus din Spania caruia i s-a cerut achitarea timbrului de mediu in conditiile in care legea prevede ca pentru masinile second hand inmatriculate intre 1 Ianuarie 2007 si 1 Ianuarie 2013, taxa ar trebui sa fie zero.

Curtea de Justitie Europeana s-a pronuntat in favoarea reclamantului, considerand ca acesta a fost pus intr-o situatie discriminatorie.

Despre caz, avocatul general al Curtii de Justitie din Luxemburg a declarat ca aceasta taxa este o metoda abuziva si incorecta a statului de a obtine bani de la proprietarii de autoturisme. Acesta explica de ce practica este una abuziva fata de cumparator din prisma faptului ca de restituirea taxei nu profita niciodata persoana indreptatita, ci o persoana terta, platitorul initial al taxei neputand recupera decat partial valoarea taxei platita initial.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *