Nu mai sunt scutite de la plata timbrului de mediu autovehiculele dobandite prin partaj

img
Home / Calculator taxa auto - timbru de mediu 2024 / Nu mai sunt scutite de la plata timbrului de mediu autovehiculele dobandite prin partaj

Anul 2013 a fost cat se poate de sumbru pentru piata de masini noi. Datele oferite de catre Asociatia Producatorilor si Importatorilor de automobile arata un volum tranzactional de 34798 de unitati noi vandute/cumparate, cu aproximativ 18.6% mai mic fata de aceeasi perioada a anului 2012. Piata de autovehicule second hand a crescut, totusi, cu 6% in sectorul autovehiculelor folosite in scopuri comerciale si cu 38% (fata de 2012), atingand un volum tranzactional record de 102,000 de unitati. Preturile mari, cat si marirea taxelor si cresterea pretului la combustibil, i-au facut pe aproape 80% dintre romani sa se orienteze catre un autovehicul second hand in detrimentul unuia nerulat.

In plus, in luna iulie a anului 2013, Guvernul a emis o ordonanta in care s-a specificat ca, daca pana la momentul respectiv autovehiculele (fie ele comerciale sau nu) dobandite prin partaj erau scutite de obligativitatea de a plati taxa de mediu, acest lucru nu va mai fi valabil din momentul publicarii respectivei ordonante in Monitorul Oficial.

Aceasta ordonanta a venit ca o consecinta a constatarii faptului ca, pentru a evita plata taxei de timbru, cei care cumparau un autovehicul din spatiul comunitar in co-proprietate, faceau la biroul unui notar public o nota de partaj, asta inainte de a inmatricula efectiv vehiculul. Astfel, pentru a nu crea discriminari intre beneficiarii partajului, acestia erau scutiti de la plata timbrului de mediu. Din pacate, pe masura ce tot mai multi oameni au inceput sa faca acest partaj, s-a creat un fenomen de eludare al timbrului de mediu si, ca atare, un prejudiciu destul de consistent in bugetul general consolidat. Ca atare, Guvernul a dispus ca si proprietarii autovehiculelor dobandite prin partaj sa plateasca timbrul de mediu, chiar daca pana acum acest lucru nu era obligatoriu.

Alte metode de a evita plata timbrului de mediu mai stii? Comenteaza mai jos!

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *