Noul Cod Rutier – amenzile si bautura la volan

img
Home / Noul cod rutier - DRPCIV / Noul Cod Rutier – amenzile si bautura la volan
/
12579 Views

Noul Cod Rutier a adus cu sine o crestere substantiala a amenzilor, cu un maxim de 9600 de RON/amenda, dar si cu o suspendare a dreptului de a conduce pentru o perioada de pana la 2 ani.

Noul Cod Rutier listeaza totodata cele mai grave infractiuni, care, in functie de circumstante, pot atrage amenzile mentionate mai sus. Practic, cele mai grave contraventii comise pe drumurile publice sunt:

 • mersul pe contra-sens pe drumurile internationale, in speta pe autostrada;
 • depasirea vitezei legale cu mai mult de 60 de km/h;
 • condusul sub influenta bauturilor alcoolice, cu mentiunea ca limita de alcoolemie a fost ridicata la 0,2 g/l alcool pur in sange, ceea ce permite soferilor sa conduca chiar si daca au baut un pahar de vin sau o bere;

Neplata amenzii atrage suspendarea permisului

Una dintre masurile aspru contestate e faptul ca in cazul in care un sofer nu isi plateste amenda in maxim de 30 de zile de la data luarii la cunostiinta, respectiv de la data intocmirii procesului verbal de amendare, acestuia i se suspenda permisul de conducere de catre Politie. Suspendarea nu are loc automat, ci numai dupa o perioada de gratie de aproximativ 20 de zile, dintre care:

 • un interval de 5 zile de la data expirarii celor 30 de zile legale pentru a plati amenda, interval pe care Politia il acorda inainte de a trimite dispozitia de suspendare;
 • alte 15 zile de la data primirii dispozitiei de suspendare, timp in care soferii mai pot sa conduca;

Daca la expirarea ambelor intervale de timp amenda nu este platita, permisul de conducere al persoanei amendate este suspendat pe o perioada nedefinita.

Amenzi imense pentru vitezomanii care produc accidente rutiere

Codul Rutier prevede ca amendarea celor care depasesc viteza maxima legala sa se faca dupa cum urmeaza:

 • depasirea vitezei legale cu 51 pana la 60 km/h atrage o amenda din clasa a 4-a, respectiv 9-20 de puncte de amenda (ceea ce inseamna o amenda intre 720 si 1600 de RON), la care se adauga si suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile;
 • depasirea vitezei legale cu peste 60 km/h atrage o amenda din clasa a 5-a, adica intre 21 si 50 de puncte (adica minim 1680 RON si maxim 4000 RON), la care se adauga suspendarea permisului pentru o perioada de 180 de zile;
 • depasirea vitezei legale cu peste 60 de km/h si producerea unui accident in urma caruia rezulta pagube materiale se sanctioneaza cu o amenda de 51-120 de puncte (minim 4080 de RON si maxim 9600 de RON), la care se adauga suspendarea permisului timp de 365 de zile;
 • depasirea vitezei legale cu peste 60 km/h si producerea unui accident in urma caruia unul sau mai multi oameni sunt raniti se amendeaza cu 51-120 de puncte (minim 4080 de RON si maxim 9600 de RON), la care se adauga si suspendarea dreptului de a conduce timp de 2 ani.

Soferii au acum voie sa consume o bere si apoi sa urce la volanul masinii

Legislatia rutiera este acum mai toleranta vis-a-vis de consumul responsabil de alcool. Daca pana in momentul intrarii in vigoare a noului Cod Rutier era interzis consumul de alcool inainte a conduce, acum se permite o limita superioara maxima de 0,2 g/l alcool pur in sange, aferent consumului unei beri sau al unui pahar de vin. Depasirea limitei de 0,2 g/l alcool pur in sange constituie contraventie, cu conditia ca alcoolemia sa nu depaseasca 0,5 g/l alcool pur in sange (caz care atrage o amenda contraventionala de 21-50 de puncte de amenda si suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 180 de zile); in caz contrar, daca alcoolemia depaseste granita superioara de 0,5 g/l alcool pur, fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea intre 1 si 5 ani.

Ai condus vreodata cu viteza sau cu alcool in sange? Comenteaza mai jos!

24 Comments

 1. santeti buni sa faceti legi de rahat , niste retardati cu facultate de unde …. sa platesti 16000 de ron amenda cand tu ai salariu de 680 lei net lunar sa imi explice un politician cu facultatea facuta la coada vacii sa va ia .. cu care va pus in functie

 2. este foarte bine că vor creşte veniturile din amenzi, în schimb, sunt curioasă cât vor scădea veniturile la buget de natura TVA , accizelor, impozitului pe profit, din rovignete şi asigurări peste circa un an, când jumătate din populaţia României va rămâne fără permis pentru perioade atât de indelungate

 3. Noul cod a fost creat pt. marirea profitului bugetului de stat capitalist ,mai prost decat cel socialist.(a nu se confunda cu comunist).

 4. Da cum sa te oprească…sa sufli în fiola și sa îi spui ca nu semnezi ca vrei la sange și sa te duca pana la spital și sa te lase balta acolo sa zică nu se mai poate ca a trecut o ora jumate de când te-am oprit și nu se mai face…..ditamai abuzul și sa te lase fără permis…..polițiști de c…t

 5. Am pățit-o dupa o aniversare de ziua mea sa fiu oprit a doua zi cam devreme recunosc ora 7.00 de către poliție si sa-mi pună dregerul asa cum ii spun ei cred. Stupoare prima data a ieșit 0,07 la 1000 si mai au vrut încă o proba unde a ieșit 0,17 la 1000 asta dupa ce s-au dus in masina lor unde au frecat pe acolo nu știu ce cu dregerul ăla vreo 15 minute si cand am spus ca vreau sa ma ducă la spital pentru recoltare sânge au spu ca este prea târziu acum, ca trebuia sa cer de la început. Acest nou cod rutier ar fi bun daca ar fi aplicat si pentru chiar cei ce L-au propus si pentru beizadelelor lor, Avem o țara de c…t si o conducere mai de c…t. Se va alege praful si pulberea de aceasta țara frumoasa, condusă de hoți.

 6. Mai pericolosi sunt viezomani decat cel care a baut o bere vitezomani sunt 80% dintre soferi . Cei care bea la volan sunt 15% .cele mai multe accidente sunt din pricina vitezei ne adaptate la conditiile de drum . Nu sunt de acord cu alcoolul la volan . Dar nici cu vitezomani .mai ales ca sunt ingeneral tineri care vor sa arate la gagici ca ei stiu sa conduca dar defapt sunt praf

 7. Buna ziua. Am fost verificat cu aparatul etilotest si mi-a iesit o alcolemie de 0.07. Poate sa imi spuna cineva daca exista in legea Codului Rutier toleranta de 0.2 de care s-a tot discutat si daca exista poate sa imi spuna articolul?
  As vrea sa primesc o informatie clara pentru aceasta probleme pe motiv ca mi-a fost retinut permisul pentru 90 zile si am primit 9 puncte de amenda si nu stiu daca pot sa il consider un abuz din partea agentului de circulatie.

 8. Legile care au intrat în vigoare sunt încă mici,ar trebui legi mult mai aspre.!

 9. Nu vad care.i problema cand respecti legea,necazul este cand „unii”interpreteaza anumite situatii din trafic dupa „muschii”lor!

 10. For Virgil:
  Textul este luat de mai sus!
  „Legislatia rutiera este acum mai toleranta vis-a-vis de consumul responsabil de alcool. Daca pana in momentul intrarii in vigoare a noului Cod Rutier era interzis consumul de alcool inainte a conduce, acum se permite o limita superioara maxima de 0,2 g/l alcool pur in sange, aferent consumului unei beri sau al unui pahar de vin. Depasirea limitei de 0,2 g/l alcool pur in sange constituie contraventie, cu conditia ca alcoolemia sa nu depaseasca 0,5 g/l alcool pur in sange (caz care atrage o amenda contraventionala de 21-50 de puncte de amenda si suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 180 de zile); in caz contrar, daca alcoolemia depaseste granita superioara de 0,5 g/l alcool pur, fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea intre 1 si 5 ani.”

 11. Etilotesterul(pentru aerul expirat) trebuie sa aiba certificat de calibrare.calibrarea trebuie facuta de un laborator de metrologie autorizat! nici unul nu are asa ceva! Si este ilegal!

 12. Nu inteleg de ce va agitati asupra amenzilor uriase cand este spre binele tuturor sa nu te urci BEAT la volan . Va e frica de aia.

 13. Buna ziua sunt Fabi sunt de accord cu unii care spun ca nu ai voie sa te urci baut si eu l-am pierdut pe ntru bautura recunosc am baut trei zile si a patra mi-a iesit cat nu trebuia asta e ce sa-i faci o trag dar cum mama dracu cand sunt nenorociti care se urca beti morti si mai fac si intreceri si nici permise nu au s-au mai rau toti tiganii toti analfabetii au permise atunci cine e de vina eu am gasit o solutie foarte ieftina daca esti beat si te opreste poltia as face un singur lucru ajugi cu bine la destinatie primesti 1000 lei amenda nu platesti 30 zile 20 daca faci un sumplu accident 1 an stai pe dreapta fara a anula permisul si plus 100 miloane ca sa te inveti minte daca nu pe viata frate asa ar trebui si te lasi de baut sti cum pana te ia dracu.

 14. TOȚI PE ALCOOL, DAR DE INCAPACITATEA TREAZĂ la volan, CINE SE OCUPĂ?????
  Alcoolul la volan ÎTI ADUCE GHINION. Dacă ai 0.01 la mie in etilotest și un CATASTROFAL ȘOFER, 0.00, TREAZ FIIND,ce se bagă în tine, evident , tu vei fi vinovat.
  Conducerea unei mașini în bune condițiuni constă în :
  – cunoașterea mașinii (aderență, șprint , stabilitate, drum de frânare, ambreiaj).
  – aprecierea spațiului carosabil în funcție de condiții ( dimensiunile mașinii, condițiile carosabilului, mai ales cunoașterea lui,gropi,curbe periculoase și APRECIEREA CONDIȚIILOR DE DEPĂȘIRE).
  – agilitatea conducătorului de a lua decizia cea mai OPTIMĂ în timp scurt.
  – CAPACITATEA PSIHOLOGICĂ LA VITEZA DE REACȚIE ȘI ATENȚIA DISTRIBUTIVĂ A CONDUCĂTORULUI AUTO.
  Sunt mulți ….. nu proști, …. dar INAPȚI ( teribiliști, nervoși, senili, naivi) care conduc o mașină.
  NICIUN INSTRUCTOR AUTO NU TE ÎNVAȚĂ CÂND , CUM ȘI UNDE SĂ FACI O DEPĂȘIRE (practic)…….. NU TE SIMȚI ÎN STARE SĂ DEPĂȘEȘTI……. NU DEPĂȘEȘTI.
  ÎN CONCLUZIE: ACCIDENTELE AUTO VIN DIN….. bineînțeles DIN VIN, alcool, dar cele mai multe VIN din INCAPACITATEA DE A CONDUCE TREAZ ( examinatorii psihologici pentru conducătorii auto sunt extrem de indulgenți).
  TOȚI OAMENII DE PE DRUM SUNT FRAȚI CU TINE ….. IUBEȘTE-I CA PE FRAȚI…… ȘI DACĂ ÎȚI PERMITE SITUAȚIA …… IARTĂ-I.
  APROPO! Tata-ambreiaj,Mama- frâna, Copilul- accelerația.

 15. Se mai poate plati la INML analiza singelui?Mi a spus cineva ca asteapta de 1 an rezultatul…si o sa mai astepte pina o sa aibe MAI fonduri pentru achitarea sumei.

 16. Daca am fost prins cu o alcoolemie de 0.54 ml acolool pur in aer si 1.04 la proba de sange prima proba iar cea de a 2-a 0.95 ml pur sange ce se poate imtampla…mai exista vreo sansa de scapare fara anularea permisului… cei ce vor sa raspunda la intrebare as dorii sa fie seriosi. Va multumesc

 17. Toti sunteti niste BETIVI NOTORII! , Taxiii sau suna un prieten! De ce trebuie sa existe victime din cauza asta?Dumnezeu sa ii ajute pe cei care nu inteleg niciodata mesajul asta Nu Alcool sau droguri la volan!!!

 18. Ba laurentiu ….fara supararea la 0.9 ii aproape coma alcoolica cam greu sa iti mai dea permisu ma mira ca nu te joci cu barele….

 19. Sunt reguli NORMALE si permisive!!!! Generale, obligatorii si impersonale. Nu aveti decat sa rspectati dispozitiile codului rutier, si sa nu platiti nicio amenda. Daca e o sanctiune abuziva cea aplica,a faceti contestatie la judecatorie. E pt siguranta tuturor, nu vad de unde nemultumirea.

 20. Santeti buni sa faceti legi de rahat , niste retardati cu facultate de unde …. sa platesti 16000 de ron amenda cand tu ai salariu de 1200 lei net lunar sa imi explice un politician cu facultatea facuta la coada vacii sa va ia .. cu care va pus in functie!!!Demisia toti nenorocitii care ne conduc si au impresia ca salariile in romania sunt de zeci de mi de lei!!!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *