carvertical VIN

Noi reguli pentru firmele de TAXI din Romania

img
Home / Stiri despre permisul auto / Noi reguli pentru firmele de TAXI din Romania
/
/
2050 Views

Ministerul de transporturi a schimbat normele in ceea ce priveste pregatirea si atestarea profesionala a managerilor de transport in regim de inchiriere si de taxi. Toate firmele de taxi trebuie sa dispuna de manageri cu atestat pentru care absolvirea liceului este conditia minima.

In urma adoptarii hotararii, firmele de taxi care dispun de mai mult de doua masini trebuie sa aiba un manager cu atestat profesionat pentru gestionarea activitatii. Pana in prezent singurul atestat care se putea obtine era acela pentru functia de manager de transport si avea legatura cu toate domeniile de transport persoane intern si international. In urma aplicarii normelor cu privire la pregatirea si atestarea profesionala a managerilor de transport atat in regim de inchiriere cat si in regim de taxi, firmele sunt obligate sa aiba manageri specializati. Acestia trebuie sa urmeze cursuri de specialitate in centrele de pregatire si perfectionare profesionala atestate de Ministerul Transporturilor, urmand apoi sa sustina examenul pentru obtinerea certificatului de competenta profesionala in regim de taxi si de inchiriere cu o valabilitate de 10 ani.

Taxi

Cum se obtine certificarea?

Pentru a putea obtine certificatul aplicantii trebuie sa indeplineasca o serie de conditii cum ar fi absolvirea liceului cu sau fara diploma de bacalaureat si detinerea certificatului de competenta profesionala pentru activitatea de transport rutier de persoane.

Managerii trebuie sa urmeze 60 de ore de curs in centrele de pregatire si perfectionare profesionala atestate. In programul de pregatire profesionala al managerilor de transport sunt incluse cursuri de drept comercial, civil, social, fiscal, gestionarea comerciala si financiara a firmelor, dar si securitatea rutiera si siguranta transporturilor. La examenul pentru obtinerea certificatului de competenta profesionala pot participa doar absolventii cursului de pregatire profesionala, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data absolvirii.

Examenul consta intr-o proba cu durata de 60 de minute, care cuprinde 60 de intrebari cu 4 variante de raspuns. Pentru a promova examenul candidatii trebuie sa raspunda corect a cel putin 70% din intrebari.

Eliberarea certificatelor de competenta profesionala a managerului de transport in regim de taxi si de inchiriere se realizeaza de catre Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Rutiera Romana.

Aboneaza-te la Newsletter

Nume (necesar)

Email (necesar)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *