Intretinerea jantelor auto, curatarea si inlocuirea lor

img
Home / Sfaturi utile pentru soferi / Intretinerea jantelor auto, curatarea si inlocuirea lor

Aspectul si valoarea estetica a unei masini se schimba in intregime prin simpla inlocuire sau curatare a jantelor. Jantele moderne pot influenta in mod radical felul in care se prezinta automobilului si chiar pot creste performantele acesteia.

Atunci cand se doreste schimbarea jantelor trebuie sa se tina cont de anumite aspecte pentru a nu face alegerea gresita. Latimea interioara a jantei este reprezentata de un semn inscriptionat pe janta si anume: dupa diametru 6Jx15, ceea ce inseamna ca 6 este latimea interioara in inch. Profilul jantei este inscriptionat prin literele J, JJ, K, JK, B, P sau D care apar impreuna cu cifra de latime interioara.

De asemenea atunci cand se ia in considerare schimbarea jantelor trebuie sa se tina cont si de diametrul total, factorul de echilibru – OS (ET-ul) si PCD „Pitch Circle Diameter”.

Cum se curata si intretin jantele auto?

Problema majora care afecteaza in general jantele este oxidarea. Acest lucru le face sa para murdare, neingrijite si vechi. Oxidarea in combinatie cu petele de grasime, pietris si gudron contribuie la uzarea in timp a jantelor si la un aspect urat al rotilor.

Pentru a evita crearea unei imagine de ansamblu neplacute este indicat sa urmati acesti pasi simpli de curatare si intretinere a jantelor:

1. Pentru a putea curata jantele cat mai bine, demontati rotile de pe masina si indepartati unul cate unul toate elementele detasabile.

2. Produsele de curatare de uz casnic nu sunt suficient de puternice impotriva petelor acumulate si pentru a elimina mizeria de pe jante, de aceea este indicat sa utilizati agenti de curatare speciali.

ATENTIE! Pentru jantele din aluminiu asigurati-va ca agentul de curatare pe care il cumparati nu contine substante chimice anhidre (deshidratate), amoniac sau acizi. De obicei sunt solutii de solventi alcalini, glicol etilenic cu un agent de diluare si necesita o frecare cu peria sau buretele.

3. Spalati bine jantele cu solutia de curatare si daca este nevoie chiar si perie speciala pentru jante pentru a nu zgaria suprafata.

4. Petele ramase chiar si dupa spalare pot fi inlaturate cu ajutorul unei solutii de curatat ceara si grasimile uscate.

5. Inlaturati solutia de curatare cu apa calduta si stergeti cu un prosop sau carpa uscata.

Repararea jantelor de aluminiu

In cazul in care jantele de aluminiu prezinta mici urme de uzura, acestea se pot repara si readuce intr-o conditie asemanatoare cu cea noua. Ignorarea acestor reparatii poate duce la deteriorarea treptata in timp si chiar nevoia de a schimba jantele in intregime.

1. Pentru a obtine rezultate cat mai bune si pentru a va usura munca primul lucru pe care ar trebui sa il faceti este sa demontati jantele si anvelopele.

2. Curatati bine janta si uscati-o cu o carpa moale sau un prosop.

3. Folositi un smirghel fin pe suprafata jantei pentru a permite vopselei sa adere la metal. Vopseaua se aplica in straturi subtiri la interval de cate o ora intre fiecare strat.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *