Instalatia de ungere a masinii

Aceasta instalatie este destinata functionarii in parametri optimi a motorului si este formata dintr-un ansamblu de piese care asigura ungerea componentelor interioare ale motorului, dar si circularea, filtrarea si racirea uleiului. In cazul in care nu exista ungere, motorul se gripeaza.
Schimbul de ulei este recomandat sa se faca la intervalele de timp sau la numarul de kilometri recomandate de producatorii autovehiculului. Scoaterea uleiului vechi din motor se face atunci cand acesta este cald pentru a se putea elimina tot uleiul dar si impuritatile rezultate in timp.
Caracteristicile principale ale uleiului:
1. Vascozitatea – Aceasta caracteristica a uleiului se refera la rezistenta relativa la curgere a acestuia la diferite temperaturi. Cu cat plaja de temperaturi este mai mare cu atat uleiul este mai bun.
2. Onctuozitatea – Caracteristica a uleiului ce se refera la capacitatea uleiului de a adera la suprafetele cu care intra in contact la nivel molecular.
In cazul in care senzorii detecteaza o presiune scazuta a uleiului, fapt semnalizat pe bordul masinii prin intermediul martorilor luminosi se va face in mod obligatoriu controlarea nivelului de ulei din baie cu ajutorul jojei. In cazul unui nivel de ulei mic se face completarea acestuia, iar in caz ca nivelul este in limitele normale se vor determina cauzele de catre specialisti.
Cauzele unui nivel scazut de ulei in baie pot fi diverse:
- uzura mare a motorului.
- montarea gresita a filtrului de ulei.
- pierderea uleiului pe la anumite garnituri (baie de ulei, capac culbutori, etc).
- infundarea sorbului pompei de ulei datorita impuritatilor rezultate in urma folosirii.
Daca la verificarea nivelului de ulei se observa o spuma galbuie pe joja inseamna ca exista apa in ulei. Modalitatile prin care lichidul de racire poate ajunge in baia de ulei sunt arderea sau deteriorarea garniturilor de etansare a camasilor cilindrilor, fisurarea camasilor cilindrilor sau fisurarea blocului motor. In acest caz este obligatoriu sa se apeleze la specialisti pentru ca daunele sa fie reduse cat mai mult. Vezi aici alte lucruri despre instalatia masinii.
Tu cum procedezi? Schimbi singur uleiul sau mergi la un service autorizat?
Am întâlnit destul de des importanța crucială a unei instalații de ungere bine întreținute și cât de mult poate influența durata de viață și performanța unui motor auto. Din proprie experiență, pot confirma că respectarea intervalelor de schimbare a uleiului stabilite de producători nu este doar o recomandare, ci o necesitate pentru a preveni probleme grave cum ar fi griparea motorului. Alegerea unui ulei cu caracteristici de vâscozitate și onctuozitate potrivite poate face diferența în funcționarea lină a mașinii pe timp de iarnă sau vară, așa că merită să acordați atenție detaliilor atunci când faceți achiziția. În final, sfatul meu sincer ar fi să nu ignorați niciodată semnalele de presiune scăzută a uleiului afișate pe bord și să interveniți prompt, fie că o faceți personal sau cu ajutorul unui specialist, pentru a evita reparațiile costisitoare pe termen lung.