Instalatia de ungere a masinii

img
Home / Curs mecanica auto / Instalatia de ungere a masinii
/
104 Views

Aceasta instalatie este destinata functionarii in parametri optimi a motorului si este formata dintr-un ansamblu de piese care asigura ungerea componentelor interioare ale motorului, dar si circularea, filtrarea si racirea uleiului. In cazul in care nu exista ungere, motorul se gripeaza.

Schimbul de ulei este recomandat sa se faca la intervalele de timp sau la numarul de kilometri recomandate de producatorii autovehiculului. Scoaterea uleiului vechi din motor se face atunci cand acesta este cald pentru a se putea elimina tot uleiul dar si impuritatile rezultate in timp.

Caracteristicile principale ale uleiului:

1. Vascozitatea – Aceasta caracteristica a uleiului se refera la rezistenta relativa la curgere a acestuia la diferite temperaturi. Cu cat plaja de temperaturi este mai mare cu atat uleiul este mai bun.

2. Onctuozitatea – Caracteristica a uleiului ce se refera la capacitatea uleiului de a adera la suprafetele cu care intra in contact la nivel molecular.

In cazul in care senzorii detecteaza o presiune scazuta a uleiului, fapt semnalizat pe bordul masinii prin intermediul martorilor luminosi se va face in mod obligatoriu controlarea nivelului de ulei din baie cu ajutorul jojei. In cazul unui nivel de ulei mic se face completarea acestuia, iar in caz ca nivelul este in limitele normale se vor determina cauzele de catre specialisti.

Cauzele unui nivel scazut de ulei in baie pot fi diverse:

  • uzura mare a motorului.
  • montarea gresita a filtrului de ulei.
  • pierderea uleiului pe la anumite garnituri (baie de ulei, capac culbutori, etc).
  • infundarea sorbului pompei de ulei datorita impuritatilor rezultate in urma folosirii.

Daca la verificarea nivelului de ulei se observa o spuma galbuie pe joja inseamna ca exista apa in ulei. Modalitatile prin care lichidul de racire poate ajunge in baia de ulei sunt arderea sau deteriorarea garniturilor de etansare a camasilor cilindrilor, fisurarea camasilor cilindrilor sau fisurarea blocului motor. In acest caz este obligatoriu sa se apeleze la specialisti pentru ca daunele sa fie reduse cat mai mult. Vezi aici alte lucruri despre instalatia masinii.

Tu cum procedezi? Schimbi singur uleiul sau mergi la un service autorizat?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *