Instalatia de aprindere a masinii

Instalatia de aprindere este specifica motoarelor cu aprindere prin scanteie (benzina), aceasta avand rolul de a aprinde amestecul de carburant si aer intr-un anumit moment. Aprinderea are loc in al treilea ciclu de functionare a motorului (la motoarele in 4 timpi) si se face prin intermediul bujiei care produce scanteie.
Sistemul de aprindere este format din:
- Circuitul de joasa tensiune (acumulatorul).
- Contactul.
- Infasurarea primara a bobinei de inductie.
- Ruptorul.
- Legatura la masa.
- Circuitul de inalta tensiune (infasurarea secundara a bobinei de inductie).
- Distribuitorul.
- Bujiile.
Pentru ca bujia sa produca scanteie, bobina de inductie transforma curentul de joasa tensiune din acumulator in curent de inalta tensiune (20.000 V). Bujiile sunt de mai multe tipuri, la acestea diferind diametrul filetului, distanta dintre electrozi si numarul acestora, dar si valoarea termica.
In cazul autovehiculelor moderne se folosesc sisteme electronice de aprindere controlate de calculatorul masinii, sisteme care cresc randamentul masinii. Citeste si despre alte instalatii ale masinii.
Instalatia de aprindere are mai multe componente care trebuie sa functioneze simultan pentru a porni masina.
Alternatorul – Functia alternatorului este aceea de a produce curent continuu prin intermediul diodelor montate pe acesta, curent folosit la incarcarea bateriei si la alimentarea consumatorilor autovehiculului. Situatiile in care alternatorul nu produce curent sau produce intr-o cantitate prea mica sunt date de: griparea periilor in suportul acestora, diverse murdarii depuse pe inelele colectoare, intreruperea circuitului de excitatie al alternatorului, defectarea regulatorului de tensiune, defectarea uneia sau tuturor diodelor si nu in ultimul rand slabirea sau chiar ruperea curelei care actioneaza alternatorul.
Electromotorul – Acesta este cunoscut si drept demaror, iar in functie de tipul autovehiculului pe care se foloseste poate fi alimentat cu curent continuu de 6, 12 sau 24 de volti. Electromotorul are functia de a invarti volantul motorului prin intermediul rotii dintate montate pe acesta, invartire necesara pornirii motorului. Folosirea excesiva a electromotorului in cazul in care masina porneste greu sau nu porneste poate duce atat la descarcarea bateriei cat si la defectarea acestuia datorita supraincalzirii.
O rotire slaba a mecanismului de cuplare insotita de o pornire grea poate fi cauzata de
- scurt circuite ce pot aparea atat la rotor cat si la stator.
- perii colectoare uzate,
- acumulator descarcat.
Bobina de inductie – Rolul bobinei de inductie in componenta instalatiei de aprindere este acela de a transforma curentul electric de joasa tensiune din acumulator in curent electric de inalta tensiune prin fenomenul de inductie electromagnetica. In functie de tipul de autovehicul bobina de inductie poate produce intre 10 si 25 kV.
Acumulatorul – Cunoscut in termeni tehnici ca „bateria de acumulatoare”, acesta este componenta instalatiei de aprindere care are rolul de a inmagazina curentul electric necesar pornirii motorului si alimentarii consumatorilor montati pe autovehicul.
La acumulatorii care permit acest lucru trebuie verificat periodic nivelul lichidului electrolitic, o scadere a acestuia ducand la descarcarea acumulatorilor datorita sulfatarii. Sulfatarea este procesul chimic care consta in depunerea pe placile de plumb din acumulator a unui strat alb, cristalizat, de sulfat de plumb.
In cazul in care se constata scaderea nivelului lichidului electrolitic se face completarea acestuia cu apa distilata pana cand se depaseste nivelul placutelor de plumb cu aproximativ 10-15 mm.
Un simptom al sulfatarii acumulatorului este variatia luminilor farurilor in functie de turatia motorului, dar acest lucru se poate datora si contactelor electrice slabe la baterie.
Mai stii ceva despre instalatia de aprindere a masinii? Comenteaza mai jos!
Dacă mă întrebi pe mine, instalatia de aprindere a mașinii este cu adevărat „inima” procesului de pornire a motorului, iar fără funcționarea ei corectă, mersul cu automobilul devine o provocare. Din experiența mea, o întreținere regulată a componentelor sale, cum ar fi bobina de inducție și acumulatorul, poate preveni o mulțime de probleme, de la pornirile greoaie până la descarcarea rapidă a bateriei în momentele critice. Modernizarea sistemului cu o aprindere electronică controlată de calculator poate aduce un plus în eficiența consumului de combustibil și în reducerea emisiilor, îmbunătățind astfel performanțele generale ale automobilului. Ca sfat practic, verifică periodic acumulatorul și evită să folosești excesiv electromotorul atunci când motorul are probleme la pornire, pentru a proteja atât bateria, cât și electromotorul de uzură prematură.