Înmatriculare şi declarare fiscală online pentru maşini

img
Home / Stiri si noutati auto / Înmatriculare şi declarare fiscală online pentru maşini

Direcția Generală̆ Permise de Conducere și Înmatriculări mai face un pas înainte spre digitalizare. Potrivit surselor oficiale, în curând va fi disponibilă o platformă online specială unde şoferii îşi vor putea înmatricula maşina şi unde se vor putea face declaraţii fiscale pentru autoturisme. Pe această platformă, se vor putea încărca documente de vânzare – cumpărare autoturisme, se vor putea transmite informaţii, precum şi documentele necesare pentru înregistrarea unei maşini sau pentru radierea acesteia.

Vestea îi bucură pe şoferii care până acum erau nevoiţi să se deplaseze până la sediile instituţiilor abilitate pentru astfel de operaţiuni. Autorităţile lucrează de ceva timp la acest sistem, iar Guvernul pregăteşte cadrul de legiferare pentru reglementarea operaţiunilor la distanţă, pentru înmatricularea vehiculelor complet online.

De asemenea, un astfel de sistem online va implica şi efectuarea plăţilor de la distanţă pentru rezervarea combinaţiei dorite pentru numărul de înmatriculare până în momentul atribuirii propriu zise.

Cât de utilă este o astfel de platformă în România?

Dacă plecăm de la statisticile care arată că anul trecut s-au eliberat aproape 1.5 milioane de certificate de înmatriculare (fără să luăm în considerare actele duplicat pentru certificatele avariate, sustrase ori pierdute), o astfel de platformă online este mai mult decât justificată. Ea ar putea eficientiza timpul pentru solicitările de înmatriculare, ar elimina cozile neplăcute de la ghișeele sediilor abilitate şi ar pune la punct un sistem de monitorizare foarte transparent şi clar.

Tot statisticile de anul trecut arată că s-au efectuat peste 167000 de operaţiuni de radiere a maşinilor. Toate aceste cereri implicau până acum timp pierdut cu deplasarea la ghişeu şi chiar prezenţa în mai multe locaţii pentru finalizarea operaţiunii dorite (autoritatea de înmatriculare, organul fiscal de la nivel local şi eventual organul fiscal ANAF din teritoriu, în anumite cazuri).

În ceea ce priveşte termenul de soluţionare a operaţiunilor amintite, acesta poate atinge chiar şi 30 de zile ceea ce poate fi foarte mult mai ales în era digitalizării în care ne aflăm. Se întârzie atât de mult cu finalizarea operaţiunilor din cauza prezentării succesibile la mai multe sedii ale autorităţilor. Dar, dintr- o dată platforma aceasta ce urmează să fie definitivată va putea reduce simţitor această perioadă de timp. Practic, documentele sau datele necesare se vor putea trimite instant către instituţiile corespunzătoare, fluxul de lucru fiind scurtat şi simplificat.

Utilizatorii vor putea să trimită datele către o singură instituţie şi nu către două sau trei. Există şi o excepţie aici, pentru maşinile second hand care se înmatriculează prima dată în România din cauză că ele trebuie verificate de RAR, dar chiar şi aşa procedura este simplificată şi timpul de soluţionare redus.

La ce ne putem aştepta din partea platformei ce urmează să se lanseze în curând?

Din ceea ce se cunoaşte până în acest moment se pare utilizatorii se vor putea loga în platformă, vor putea să-şi introducă datele necesare pentru identificarea vehiculului şi chiar semnătura electronică necesară în procesul de înmatriculare.

De asemenea, platforma va permite:

  • transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul,
  • eliberarea unui certificat de înmatriculare nou,
  • radierea unui vehicul din circulaţie,
  • declaraţiile fiscale
  • radierea din evidenţele fiscale.

După ce utilizatorul va introduce toate datele necesare şi le va trimite către instituţiile abilitate, reprezentaţii acestora le vor analiza şi dacă totul este în regulă vor aproba operaţiunea respectivă. După aprobare, utilizatorul va fi înştiinţat şi va primi documentele solicitate.

Se pare că platforma va fi interconectată cu sistemul informatic al ANAF, cunoscut sub numele de PatrimVen, ceea ce va înseamna că între autorităţile abilitate va exista o comunicare rapidă în vederea rezolvării solicitării utilizatorului.

Platforma va putea funcţiona concomitent cu fluxul de lucru valabil în prezent şi reglementat de legislaţia în vigoare. Organismele fiscale locale care nu fac parte încă din PatrimVen se vor putea folosi de schimbul de date pe baza unui protocol agreat cu DGPCI.

Acelaşi sistem are în vedere colaborarea dintre DGPCI şi organismele locale pentru încasarea banilor din serviciile prestate pentru realizarea şi valorificarea plăcuțelor de înmatriculare, atribuirea de numere preferenţiale sau rezervarea unei anume combinaţii de numere. Din nou, acest lucru va permite eficientizarea fluxului financiar între cele două autorităţi.

Odată cu apariţia acestei platforme se va modifica şi Ordonanţa Guvernului 78/2000 care se referă la omologarea, eliberarea cărţilor de identitate ale vehiculelor şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere pentru introducerea pe piaţă, înmatriculare sau înregistrare în ţară. Avantajul este că multe documente care trebuiau depuse până acum în original pentru operaţiuni ca cele notate mai sus, se vor putea trimite online.

Când va fi lansată platformă?

Guvernul nu a anunţat încă data la care platforma ar putea deveni oficială şi 100% funcţională, însă reprezentaţii subliniază că lucrul acesta se va întâmpla foarte curând.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *