Indicatoare de obligare

img
Home / Indicatoare rutiere explicate / Indicatoare de obligare

1. Inainte – Acest indicator se amplaseaza cu maxim 50 de metri inaintea intalnirii unei intersectii si obliga soferii sa circule in intersectie pe directia inainte. Obligarea de circulatie pe directia mentionata este valabila numai in prima intersectie. Se poate ca indicatorul “Inainte” sa fie amplasat si deasupra unei singure benzi, caz in care va fi montat fie deasupra benzii, fie va fi amplasat direct pe asfalt.

dreapta 12. La dreapta – Aceasta versiune a indicatorului “La dreapta” obliga soferii sa vireze pe directia indicata fara a ocoli indicatorul. Se amplaseaza direct in intersectie si are aplicabilitate numai in intersectia in care este amplasat.dreapta 23. La dreapta – Cea de-a doua versiune a indicatorului “La dreapta” obliga soferii sa circule in intersectia in care se afla in directia indicata, dar nu inainte de a ocoli indicatorul. Indicatorul este valabil numai in intersectia in care este pozitionat.inainte sau dreapta4. Inainte sau la dreapta – Conducatorii care intalnesc acest indicator intr-o intersectiile sunt obligati sa circule pe una dintre cele 2 directii indicate, cu mentiunea ca valabilitatea lui se pierde de indata ce s-a parasit intersectia.ocolire 15. Ocolire – Indicatorul de “Ocolire” semnalizeaza soferilor ca trebuie sa ocoleasca obstacolul imediat numai prin directia aratata de catre sageata. De regula, este pus chiar la inceputul statiilor de tramvai, precum si in cazul lucrarilor efectuate pe carosabil.ocolire 26. Ocolire – Cea de-a doua varianta a indicatorului de “Ocolire” informeaza soferii ca obstacolul pe care-l vor intalni pe traseu poate fi ocolit prin ambele sensuri.
giratoriu7. Intersectie cu sens giratoriu – Soferii care intra intr-o intersectie cu sens giratoriu si care intalnesc acest semn trebuie sa dea prioritate tuturor celor care sunt deja in sensul giratoriu, chiar daca asta inseamna sa dea prioritate vehiculelor care circula din partea stanga.bicicete8. Pista pentru biciclete – Acest indicator semnifica inceputul unei piste pentru biciclete, pe care doar biciclistii au dreptul sa se deplaseze.
categ vehicule9. Drum obligatoriu pentru categoria de vehicule indicata.

pietoni10. Drum pentru pietoni – Acest indicator semnifica faptul ca doar pietonii au dreptul de a circula in sectorul de drum care incepe posterior de locul in care este amplasat indicatorul.delimitare11. Delimitarea pistelor pentru pietoni si bicicleteAcest indicator se amplaseaza la inceputul unei piste sau al unui sector de drum unde este permis doar accesul pietonilor si al celor care se deplaseaza pe bicicleta, cu mentiunea ca ei trebuie sa foloseasca respectivul drum circuland pe partea indicata de semn.viteza minima12. Viteza minima obligatorie – Intalnirea acestui indicator impune soferilor sa creasca viteza de deplasare peste limita inscrisa pe indicator, dar fara a depasi viteza legala aferenta categoriei de drum pe care circula. Acest semn se monteaza chiar la inceputul unui drum pe care, pentru fluiditatea traficului, trebuie sa se impuna o limita de viteza minima.

sf vit13. Sfarsitul vitezei minime obligatorie – Acest indicator semnifica faptul ca s-a sfarsit sectorul de drum pe care soferii erau obligati sa circule cu minim o anume viteza.
lanturi14. Lanturi pentru zapada – Acest indicator obliga soferii sa monteze lanturi pentru pe minim 2 roti ale masinii pentru a putea circula pe drumul care incepe posterior de semnul rutier. De regula, este valabil doar pe timpul iernii in Romania, insa poate fi intalnit si in tot timpul anului in tarile nordice.directie 115. Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase – Acest indicator impune autovehiculelor transportatoare de marfuri periculoase sa se deplaseze numai pe directia inainte.
directie 216. Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase – Indicatorul acesta obliga soferii autovehiculelor transportatoare de marfuri periculoase sa vireze la dreapta, conform directiei simbolizate;
directie 317. Directie obligatorie pentru vehicule care transporta marfuri periculoase – Intalnirea acestui indicator ii obliga pe toti soferii de la volanul masinilor transportatoare de substante periculoase sa vireze la stanga in prima intersectie, conform directiei simbolizate.
Ce indicatoare rutiere de obligare iti creeaza probleme? Comenteaza mai jos!

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *