Indicatoare de informare

img
Home / Indicatoare rutiere explicate / Indicatoare de informare
/
3927 Views

trecere pietoni1. Trecere de pietoni – Acest indicator se gaseste inaintea trecerilor de pietoni si poate fi precedat de un indicator de presemnalizare pentru trecerea de pietoni daca vizibilitatea nu este buna. Daca indicatorul este pe fond galben, trecerea de pietoni este doar temporar amplasata in locatia respectiva.limite viteza2. Limite generale de viteza – Acest indicator se monteaza imediat dupa intrarea intr-un stat si are rolul de a informa soferii asupra limitelor generale de viteza valabile in statul respectiv.
sens unic3. Sens unic – Acest indicator se gaseste frecvent sub doua forme: cu sageata alba pe fond albastru de forma patrata atunci cand se amplaseaza la inceputul drumurilor sau cu scris negru pe o sageata alba intr-un dreptunghi albastru atunci cand se intra lateral pe un drum cu sens unic.


autostrada4. Autostrada – Acest indicator se amplaseaza la intrarea pe autostrada si are rolul de a informa soferii cu privire la categoria de drum superioara pe care intra.

sf autostrada5. Sfarsitul autostrazii – Indicatorul acesta se pozitioneaza in dreptul fiecarei iesiri de pe autostrada si are rolul de a atentiona soferii ca intra pe o categorie inferioara de drum.
limite6. Limite maxime de viteza pe autostrada, in functie de conditiile meteorologice – Acest indicator informeaza soferii cu privire la viteza maxima de circulatie admisa pe autostrada in functie de conditiile meteorologice.
spital7. Spital – Acest indicator se amplaseaza in apropierea spitalelor. Aditional, pe acelasi panou sau pe un panou aditional se mentioneaza distanta pana la unitatea spitaliceasca.


politie8. Politie – Acest panou informeaza soferii cu privire la existenta unui post de Politie in apropiere.ajutor9. Post prim-ajutor – Prezenta acestui panou indica soferilor ca in apropiere se afla un dispensar medical unde se poate acorda primul ajutor pentru persoanele ranite.pasarela10. Pasarela pentru pietoni – Acest panou informeaza pietonii ca in apropiere se afla o pasarela pe care o pot folosi pentru a trece peste soseaua aglomerata.pasaj11. Pasaj subteran pentru pietoni – Prezenta acestui panou informeaza pietonii cu privire la existenta in zona a unui pasaj subteran pe care pietonii pot si trebuie sa-l foloseasca pentru a trece pe cealalta parte a strazii.


autobuz12. Statie de autobuz – Prezenta acestui indicator informeaza soferii ca in locul respectiv se afla o statie de troleibuz sau de autobuz.tramvai13. Statie de tramvai – Acest indicator se monteaza in dreptul statiilor de tramvai, indiferent ca acestea au sau nu spatiu de refugiu si au rol de informare cu privire la existenta unei statii de tramvai in locul respectiv.


taxi14. Statie de taximetre – Prezenta unei statii de taxiuri este semnalizata cu acest indicator.drum15. Drum pentru autovehicule – Acest indicator se amplaseaza la intersectia cu un drum pe care este permisa doar circulatia autovehiculelor.sf drumului16. Sfarsitul drumului pentru autovehicule – Acest indicator semnalizeaza faptul ca in urmatoarea intersectie accesul pe partea carosabila nu va mai fi rezervat doar autovehiculelor.


vulcanizare17. Vulcanizare – Acest indicator informeaza soferii cu privire la existenta unei statii de vulcanizare in apropiere sau in locul respectiv. Aditional, pe panou pot fi si informatii legate de programul de functionare.


telefon18. Telefon – Intalnirea acestui semn indica prezenta unui telefon public in apropiere.
benzinarie19. Statie de alimentare cu carburanti – Acest indicator se amplaseaza in dreptul statiilor de alimentare cu carburanti. Daca in dreptul simbolului pompei de carburant se afla o forma verde, inseamna ca statia respectiva de alimentare comercializeaza si carburanti fara plumb, iar daca in partea inferioara se gaseste inscriptionat “GPL”, inseamna ca respectiva benzinarie comercializeaza si gaz petrolier lichefiat.

hotel20. Hotel sau motel – Acest indicator se amplaseaza in apropierea sau in dreptul unui hotel sau unui motel.restaurant21. Restaurant – Acest indicator se amplaseaza in apropierea sau in dreptul unui restaurant.bufet22. Bufet sau cofetarie – Acest indicator se amplaseaza in dreptul sau in apropierea unui restaurant.camping23. Teren pentru camping – Acest indicator semnalizeaza prezenta unui teren adaptat pentru camping in imediata apropiere.caravane24. Teren pentru caravane – Acest indicator informeaza soferii cu privire la existenta unui loc special pentru stationarea indelungata a rulotelor si a autovehiculelor.camp car25. Teren pentru camping si caravane – Acest indicator informeaza soferii cu privire la apropierea de un teren amenajat atat pentru parcarea caravanelor, cat si pentru camping deopotriva.


popas26. Loc pentru popas – Se amplaseaza in dreptul locurilor special amenajate pentru popas.cabana27. Cabana pentru turisti – Acest indicator informeaza turistii in legatura cu prezenta unei cabane in apropiere.wc28. WC public – Se amplaseaza in dreptul unui WC public.
service auto29. Service auto – Se amplaseaza in apropierea unui service auto. Pe panou pot aparea programul de functionare, precum si distanta de parcurs pana la service.parcare30. Parcare – Acest indicator semnalizeaza prezenta unei parcari, precum si regulile stabilite de administrare pentru efectuarea parcarii. De exemplu, parcarea poate fi facuta cu o roata pe trotuar sau poate fi facuta intr-un complex subteran, supraetajat etc.


complex de servicii31. Complex de servicii – Acest indicator se amplaseaza in apropierea unui complex in care sunt oferite servicii de cazare, masa, service auto etc. Pe acelasi indicator poate aparea si distanta pana la respectivul complex de servicii.zona rezidentiala32. Zona rezidentiala – Prezenta acestui indicator pe sensul de mers informeaza soferii ca intra intr-o zona rezidentiala, ceea ce ii obliga sa reduca viteza de deplasare pana la maxim 20 de km/h.


sf zona rezidentiala33. Sfarsitul zonei rezidentiale – Intalnirea acestui indicator informeaza soferii cu privire la terminarea zonei rezidentiale, astfel ca odata ce trec de respectivul indicator restrictia de viteza devine nula.


vit recomandata34. Zona cu viteza recomandata 30 km/h – Acest indicator informeaza soferii ca viteza recomandata de tranzit a zonei imediat urmatoare este de 30 de km/h.sf viteza recomandata35. Sfarsitul zonei cu viteza recomandata 30 km/h – Informeaza soferii despre sfarsitul sectorului de drum pe care viteza de tranzit recomandata era de 30 de km/h.tunel36. Tunel – Acest indicator se plaseaza la intrarea in tunele. Aditional, semnul rutier poate contine si informatii despre lungimea tunelului.sf tunel37. Sfarsit de tunel – Acest indicator se amplaseaza in dreptul iesirii dintr-un tunel.
vagoane38. Imbarcare pe vagoane platforma de cale ferata – Prezenda acestui semn rutier indica faptul ca in zona se imbarca autoturisme pe platforma de cale ferata. Ca atare, soferilor li se recomanda sa circule cu atentie si cu viteza mica.


feribot39. Imbarcare pe feribot – Acest indicator marcheaza punctul de imbarcare pe feribot, in care soferii trebuie sa respecte indicatiile lucratorilor responsabili pentru imbarcare si, totodata, sa circule cu atentie si cu viteza redusa.


port40. Port – Acest indicator marcheaza intrarea intr-un port.
gara41. Gara – Acest indicator marcheaza prezenta unei gari in dreptul semnului.
autogara42. Autogara – Acest indicator se amplaseaza in dreptul autogarilor sau in apropierea lor, impreuna cu un panou aditional.plaja43. Plaja – Acest indicator semnalizeaza prezenta unei plaje in imediata apropiere.
vanatoare44. Zona de vanatoare – Acest indicator se monteza in apropierea sau in zona ce marcheaza inceputul unei zone de vanatoare.pescuit45. Zona de pescuit – Acest indicator marcheaza existenta unei zone de pescuit in apropiere, iar pe panou se pot afla si informatii despre directia si distanta pana la zona de pescuit.struguri46. Centru viticol – Acest indicator se instaleaza in apropierea centrelor viticole, cu mentiunea ca pe panoul de informare pot fi si distanta exprimata in metri pana la respectivul centru viticol.


industrial47. Zona industriala – Acest panou indica inceputul unei zone industriale sau distanta pana la inceputul zonei industriale.posta48. Posta – Acest panou indica prezenta unui oficiu postal sau distanta pana la Posta.
apa49. Apa potabila – Acest indicator semnalizeaza o sursa de apa potabila sau distanta pana la o sursa de apa potabila.copii50. Loc de joaca pentru copii – Acest panou marcheaza existenta unui loc de joaca pentru copii in imediata vecinatate a indicatorului.stadion51. Stadion – Acest indicator informeaza soferii ca au ajuns la un stadion anume sau ca mai au de parcurs o anume distanta pana la stadion.supermarket52. Supermarket – Prezenta acestui indicator informeaza soferii de existenta unui supermarket in apropiere, inclusiv distanta pe care o mai au de parcurs pana acolo.internet53. Acces Internet – Panoul indica fie prezenta unui Internet Cafe, fie distanta de parcurs pana la locul din care se poate accesa Internetul.teatru54. Teatru – Panoul indica fie un teatru anume, fie distanta de parcurs pana la respectivul teatru.muzeu55. Muzeu – Acest panou indica fie numele muzeul din apropierea semnului rutier, fie distanta de parcurs pana la respectivul muzeu.cantar56. Cantar pentru autovehicule – Intalnirea acestui indicator informeaza soferii cu privire la existenta unui cantar pentru autovehicule in apropiere.control57. Control radar – Acest indicator informeaza soferii ca in zona au loc controale radar, motiv pentru care ar trebui sa reduca viteza si sa circule cu atentie.informatii58. Informatii rutiere – Indica frecventele radio pe care soferii pot obtine informatii rutiere despre starea drumurilor, punctele in care se afla aparatele radar etc.viteza59. Viteza recomandata – Cifra alba pe fondul patrat albastru indica viteza recomandata pentru respectivul sector de drum.info60. Punct de informare turistica – Acest indicator marcheaza fie prezenta unui punct de informare turistica, fie distanta si directia de parcurs pana la respectivul punct de informare turistica.


nume61. Numele strazii


intrare62. Intrarea pe strada indicata – Marcheaza sensul prin care se face intrarea pe o strada anume.


numar63. Numarul imobilului.


Sunt usor de memorat si usor de inteles. Asa-i? Comenteaza mai jos!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *