Impactul decontarii directe a RCA-ului asupra pietei

img
Home / Asigurarea RCA auto, asigurari online obligatorii / Impactul decontarii directe a RCA-ului asupra pietei

In cazul in care Autoritatea de Supraveghere Financiara – ASF ar implementa procedura de compensare sau decontare directa intre societatile de asigurari, acest lucru inseamna ca persoana asigurata RCA care este implicata intr-un accident cu daune materiale din vina unui alt sofer, va fi despagubita de propria polita RCA. In prezent, intr-o astfel de situatie despagubirile se fac in mod normal de catre polita RCA a vinovatului.

Aceasta schimbare aduce dupa sine o serie de nemultumiri in randul uniunii asiguratorilor UNSAR, care trag semnalul de alarma in legatura cu faptul ca nivelul costurilor din sistem vor creste exponential.

Decontarea directa intre aceste societati nu imbunatateste cu nimic functionarea institutiilor RCA si nu ofera nici un avantaj partilor implicate, chiar mai mult, aceasta schimbare „contravine principiilor fundamentale ale raspunderii civile delictuale si ale asigurarii de raspundere civila”.

decontare asigurari rca

O posibila suprasolicitare de dosare RCA de daune

Sistemul prin programul de decontare directa permite pagubitilor sa aleaga intre asiguratorul persoanei raspunzatoare de crearea pagubelor sau asiguratorul propriu. Acest sistem va pune cu siguranta presiune pe asiguratorii care achita despagubiri din cauza faptului ca vor achita despagubiri in contul unor terti, pentru daune pentru care nu poseda polite sau prime. Conform modalitatii de recuperare a regreselor, in aceste situatii de despagubire companiile RCA ar avea probleme de lichiditate in termen foarte scurt de la inceperea programului.

Ce este programul de recompensare directa?

Persoana asigurata care este implicata intr-un accident cu daune materiale cauzat din pricina unui alt participant la trafic va fi despagubita pe propria polita de asigurare RCA si nu pe polita persoanei raspunzatoare pentru accident.

UNSAR | Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare mentioneaza ca asiguratorii pot pierde controlul gestiunii daunelor RCA, lucru ce va duce cu siguranta la cresterea daunelor medii si implicit la ridicarea pretului asigurarilor RCA.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *