carvertical VIN

Drumul expres si diferentele fata de autostrazi

img
Home / Blog auto / Drumul expres si diferentele fata de autostrazi
/
/
8689 Views

Se face adesea o confuzie lesne de inteles intre drumurile expres si autostrazi, insa trebuie subliniat faptul ca exista o serie de diferente clare intre autostrazi si drumurile expres care in momentul de fata nu fac parte din harta rutiera a Romaniei. Din acest motiv, pentru soferii care nu au parasit niciodata tara, comparatia se poate face doar pur in teorie.

Ce inseamna drum expres?

Pentru a intelege diferenta dintre o autostrada si un drum expres trebuie prezentat mai intai drumul expres, care conform master planului General de Transporturi, urmareste o serie de standarde clare precum:

  • Prezenta a doua benzi pentru fiecare sens;
  • Existenta unui spatiu median care sa separeu sensurile de circulatie si sa limiteze astfel riscul de accidente prin trecerea autovehiculelor pe sensul opus;
  • Prezenta a doua acostamente;
  • Nu exista intersectii directe cu nici o alta ruta de transport, feroviara sau rutiera. Intersectiile se realizeaza sub forma de poduri sau pasaje;
  • Intrarile si iesirile de pe drumurile expres se fac doar pe partea dreapta, pe benzi special amenajate de accelerare sau franare;
  • Prezenta gardurilor de protectie;
  • Prezenta spatiilor de parcare si a spatiilor de odihna;
  • Prezenta benzinariilor si a spatiilor special amenajate ca baze de intretinere;
  • Existenta unei limite minime de viteza – 50km/h;
  • Viteza maxima in functie de teren, 120 km/h in zone de campie si 80 km/h in zone montane.

drum expres autostradaDiferentele fata de autostrazi

Prin comparatie cu autostrazile, drumurile expres au o latime totala mai mica, 22 m fata de 26 m la o autostrada, benzi cu jumatate de metru mai inguste, nu exista benzi de urgenta, iar viteza maxima este cu 10 km mai mica decat in cazul autostrazilor.

Costurile pentru realizarea unor drumuri expres sunt cu pana la 30% mai ieftine decat cele pentru autostrazi, facand din acest tip de drumuri o optiune perfecta pentru Romania care are inca extrem de mult de investit in infrastructura.

Tari precum Ungaria, Polonia, Croatia, Italia, Spania sau Marea Britanie au sute de kilometri de drumuri expres, insa standardele difera de la regiune la regiune. In momentul actual Romania nu are nici un drum expres.

Aboneaza-te la Newsletter

Nume (necesar)

Email (necesar)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *