Dosarul de dauna – reguli, acte si deschiderea dosarului
Rezumat:
Dosarul de dauna este dosarul in baza caruia se pot efectua reparatiile la masina pe baza politiei de asigurare RCA a soferului vinovat de provocarea accidentului. Primul pas in acest proces este prezentarea la asigurator impreuna cu soferul vinovat pentru completarea de declaratii.
In momentul prezentarii la sediul asiguratorului este foarte important ca atat pagubitul cat si soferul vinovat sa fie bine pusi la curent cu actele necesare pentru deschiderea dosarului, astfel incat sa se evite situatia neplacuta in care trebuie facute mai multe drumuri.
Scurt rezumat despre dosarul de dauna
- Deschiderea dosarului de dauna
- Acte necesare pentru dosarul de dauna
- Accidente soldate cu victime si accidente cu autor necunoscut
Deschiderea dosarului de dauna
Prezenta ambilor soferi implicati in accident in momentul in care se deschide dosarul de dauna este situatia ideala prin care se evita un proces prelungit de obtinere a despagubirilor pe motiv ca firma de asigurari RCA doreste sa deschida o ancheta. In situatia in care firma de asigurari ia aceasta decizie, durata intregului proces este afectata in mod negativ.
Atunci cand soferii implicati in accident sunt din acelasi oras, se recomanda stabilirea unei intalniri pentru prezentarea la asigurator in vederea deschiderii dosarului de dauna.
Dosarul de dauna cuprinde declaratiile ambelor parti, actele cerute de asigurator si o anexa cu poze cu pagubele. In baza dosarului se realizeaza notele de constatare si autorizatia de reparatie, necesare pentru prezentarea la service. Cei mai multi asiguratori au o lista de service-uri agreate cu care colaboreaza, astfel incat soferul este de obicei indrumat catre unul dintre acestea.
Atunci cand soferul se prezinta cu masina la service, se constata avariile apoi se efectueaza reparatiile. Factura emisa este trimisa direct la asigurator care mai efectueaza o verificare, iar daca nu exista nereguli, face plata.
Acte necesare pentru dosarul de dauna
Pentru a se evita efectuarea mai multor drumuri la asigurator pentru deschiderea dosarului de dauna este bine ca soferii implicati sa fie pregatiti cu toate actele necesare.
Atat victima cat si vinovatul trebuie sa se prezinte la asigurator cu urmatoarele acte:
- Certificat de inmatriculare al masinii;
- Permisul de conducere;
- Buletin;
- Polita de asigurare RCA;
- Documente de transport, unde este cazul, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Soferul vinovat trebuie sa isi dea in scris consimtamantul la procesul verbal de accident pentru plata despagubirii in baza asigurarii RCA.
Exista si situatii speciale in care firma de asigurari cere documente suplimentare:
1. In cazul in care masina vinovatului este inmatriculata pe firma este nevoie de o instiintare sau o imputernicire de dauna emisa de firma care detine masina;
2. In cazul in care masina vinovatului este inmatriculata in strainatate este necesara o copie dupa Cartea Verde a autoturismului (sau orice act de identificare al masinii si al soferului, dupa caz).
Accidente soldate cu victime si accidente cu autor necunoscut
In cazul in care accidentul se soldeaza cu victime nu se poate ajunge la o intelegere amiabila. Victima trebuie sa se prezinte la politie unde se comunica urmatoarele informatii pentru identificarea vinovatului (in cazul in care acesta refuza sa se prezinte odata cu victima):
- Numarul de inmatriculare;
- Marca masinii;
- Tipul masinii;
- Date de contact ale martorilor oculari (pe cat posibil).
Odata depuse actele la dosar, se recomanda pastrarea actelor in copie impreuna cu o copie a notei de constatare emisa de inspectorul de dauna.