Divertisment pentru pasionații de automobile – cărți, filme, jocuri video, sloturi

Secolul XX este cel în care industria de automobile a pornit de la zero și a ajuns la valori absolut impresionante. Transportul de persoane și de mărfuri a fost revoluționat, trecându-se de la tracțiune animală la vehicule motorizate. Dezvoltarea atât de accelerată a determinat ca în anul 2010 să fie consemnate, pentru prima dată în istorie, peste 1 miliard de mașini (autoturisme, utilitare, camioane, autobuze) înscrise în circulație la nivel global.
Automobilele nu s-au rezumat însă la a reprezenta obiecte funcționale, care satisfac nevoi certe în materie de mobilitate. A apărut și partea de agrement și, așa cum existau curse de cai sau curse de trăsuri, în mod firesc s-a conturat un domeniu al curselor de mașini. Au fost fabricate chiar automobile sport, cu dotări specifice competițiilor de specialitate. Monoposturile de Formula 1 reprezintă un apogeu al industriei auto în materie de performanțe remarcabile – viteze uluitoare posibile doar pe circuite dedicate. Cursele de mașini sunt urmărite de spectatori în apropierea desfășurării lor și mai ales de la distanță, la TV și online.
Rezumat:
Alte forme în care este manifestată pasiunea pentru mașini
În paralel, mulți pasionați de automobile investesc în tuning auto, astfel încât să iasă din convenționalul mașinilor de serie. Aceste transformări se pot referi la aspect, dar și la performanțele în rulare și chiar la ambianța din spațiul interior, pentru șofer și pasageri (de exemplu LED-uri și sisteme audio ultramoderne). Hobby-urile asociate domeniului auto includ nu doar sporturile cu mașini, ci și colecționarea de machete auto.
De asemenea, unele persoane investesc în cumpărarea de mașini vechi pe care le condiționează pe cont propriu, fără a urmări beneficii materiale, ci doar pentru a-și pune în valoare pasiunea pentru modele auto scoase din producție, dar care au rămas în istorie și în amintirea nostalgicilor. În ceea ce privește pasionații care dispun de resurse financiare semnificative, unii dintre aceștia au colecții personale ample, concretizate chiar în proiecte publice deosebite, așa cum este Galeria de Automobile Țiriac Collection, deschisă în Otopeni, aproape de București.
Divertisment dedicat pasionaților de automobile
Dincolo de conținutul efectiv legat de domeniul auto în mass-media clasică și digitală, există alte expresii ale acestui hobby, pe diverse nișe de divertisment. Acestea au urmat desigur pașii dezvoltării societății. Mai întâi au apărut cărți și filme care au prezentat subiecte și intrigi legate de domeniul auto.
Pe de o parte, există cărți care prezintă în mod direct date despre automobile, iar pe de altă parte mașinile sunt parte esențială din acțiune în diverse lucrări literare în care sunt prezentate fapte reale și de fantezie, totul prin filtrul imaginației autorului. Printre cărțile despre mașini existente la vânzare în România în librăriile online putem menționa Mașini. Istoria ilustrată completă (editura Litera), Top Gear Ultimate Supercars (editura BBC Books) sau Suflet de mașină (editura All).
La partea de beletristică, de referință sunt romanele din seria James Bond, publicate de Ian Fleming începând cu anul 1953. Acestea au fost punct de plecare și pentru crearea unor filme de top cu celebrul personaj Agent 007. Spionul britanic conduce adesea bolizi de top și expune diverse gadgeturi, unele integrate între timp în mașinile actuale de serie.
Iată o listă a modelelor auto asociate cu James Bold în lungmetrajele din serie: Sunbeam Alpine, Bentley 3.5L Drophead, Aston Martin DB5, Lincoln Continental, Toyota 2000GT, Aston Martin DBS, Ford Mustang Mach 1, Chevrolet Impala, AMC Hornet X Hatchback, Lotus Esprit S1, Bentley Mark VI, Lotus Esprit Turbo, Mercedes-Benz 250SE, Renault 11, Aston Martin V8 Vantage Volante, Lincoln Continental Mark VII, BMW Z3, BMW 750IL, BMW Z8, Aston Martin V12 Vanquish, Aston Martin DBS V12, Aston Martin D85 și Aston Martin DB10.
Industria cinematografică a creat numeroase filme adorate de pasionații de automobile. Putem menționa la acest capitol Gran Turismo (2023), Curierul (2002), Furios și iute (2001), Marea provocare: Le Mans ’66 (2019), Dispari în 60 de secunde (2000) sau Taxi (1998). Există și documentare legate de domeniul automobilistic, acestea prezentând date reale, analize și reportaje legate de zona auto.
Jocurile video cu mașini – expresia tehnologiei moderne
Încă din ultimele decenii ale secolului trecut, consolele de jocuri pentru TV au dezvoltat titluri de curse cu mașini. Între timp, domeniul a evoluat puternic, mai ales în condițiile expansiunii lumii digitale. Astăzi, jocurile video cu mașini sunt o nișă de top inclusiv pentru cei care doresc distracție pe gadgeturile mobile – smartphone-uri și tablete.
Printre cele mai cunoscute jocuri video de actualitate legate de subiectul auto, menționăm: Project CARS 2 (2017), Shift 2: Unleashed (2011), Assetto Corsa Competizione (2018), Burnout Paradise Remastered (2018), DiRT 5 (2020) și F1 2024 (2024).
Un segment aparte este cel al jocurilor slots. Printre sloturile cu tematică auto disponibile la casino se numără Hot Racing (lansat în anul 2024 de Amusnet), Rally 4 Riches (dezvoltat în anul 2020 de Play’n Go) și Crazy Cars (introdus în anul 2016 în portofoliul Wazdan). Aceste jocuri slots combină pasiunea pentru automobile cu emoția specifică a atracțiilor de tipul jocurilor de noroc și sunt dedicate exclusiv publicului cu vârsta de cel puțin 18 ani.
Noi jocuri video cu mașini și inclusiv sloturi online auto se vor lansa cu siguranță în viitor, abordând teme de interes și înglobând inovațiile în materie de tehnologie. Realitatea virtuală și realitatea augmentată sunt deja noțiuni care au trecut din zona SF în partea de producție, iar astfel de soluții ar putea marca divertismentul în perioada imediat următoare.