carvertical VIN

Despagubiri RCA – reguli si limite ale despagubirilor

img
Home / Asigurarea RCA auto, asigurari online obligatorii / Despagubiri RCA – reguli si limite ale despagubirilor

Limita de despagubire pentru politele RCA a aparut in Romania ca o urmare a aderarii la Uniunea Europeana si a apartenentei la sistemul Cartea Verde. Directiva 2009/103/CE a Uniunii Europene prevedea ca fiecare stat membru sa stabileasca limite de despagubire platite pe baza asigurarilor de tip RCA pana la data de iunie 2012 pentru ca apoi aceasta limita sa fie revizuita din 5 in 5 ani in functie de diversi factori interni si externi.

Conform acestei directive, limita minima de despagubire este de 1 milion de dolari pentru daune materiale si de minim 1 milion pe victima sau 5 milioane pe eveniment in cazul daunelor corporale.

Daca sumele platite pentru despagubirile materiale si pentru vatamari corporale sunt relativ uniforme pe teritoriul Uniunii Europene, sumele pentru daune morale difera mult, de la tara la tara, din cauza controverselor starnite de acest subiect.

Despagubirile RCA intr-un scurt rezumat

despagubiri rca

Evolutia limitei de despagubire la politele RCA in Romania

Incepand cu anul 2007, cand a fost introdusa aceasta notiune de limita de despagubiri, legislatia mentiona ca in Romania limita pentru vatamari corporale sau deces include si daunele morale.

Privind evolutia acestor limite in ultimii 7 ani se observa o crestere treptata, de pana la 10 ori.

In anul 2007, limita de despagubire pentru daune materiale era de 100.000 de euro, iar limita de despagubire pentru vatamari corporale sau deces de 500.000 de euro.

In anul 2010, in doar 3 ani, limita de despagubire pentru daune materiale ajunsese la 750.000 de euro, iar cea pentru vatamari corporale la 3.500.000 de euro cu intentia de a atinge minimul impus de directiva Uniunii Europene incepand cu anul 2012.

In prezent, limita a ajuns la cea minima impusa in UE, respectiv 1.000.000 de euro pentru daune materiale si 5.000.0000 pentru vatamari corporale si daune morale.

Categorii de despagubiri si persoanele indreptatite

In Romania sunt indreptatite la despagubiri persoanele sau familia persoanelor care au fost implicate intr-un accident rutier in urma caruia au suferit:

 • Vatamari corporale;
 • Deces;
 • Pagube materiale.

Pentru vatamari corporale si deces se ofera atat despagubiri materiale cat si despagubiri morale. Exista de asemenea situatii speciale in care se pot solicita despagubiri pentru imposibilitatea de folosire a autoturismului avariat (in conditiile in care persoana pagubite pierde astfel oportunitati financiare substantiale).

Despagubirile in caz de vatamare corporale sau deces sunt tratate diferit in diverse tari datorita faptului ca despagubirile si prejudiciul moral sunt definite diferit. In Romania se pot cere despagubiri pentru pasageri vatamati corporal si despagubiri morale formulate de catre mostenitorii unui pasager decedat in caz de accident. Aceste pretentii pot fi formulate pentru o perioada de pana la 3 ani de la producerea accidentului sau in functie de legislatia tarii in care se produce accidentul.

Despagubirile morale se acorda in momentul in care se constata ca prejudiciul cauzat unei persoane direct sau indirect implicate in accident rezulta in suferinta de ordin psihic si afecteaza posibilitatile de viata familiala si sociala.

Despagubirile materiale se acorda dupa stabilirea daunelor materiale suferite si nu se aplica doar pentru repararea autovehiculelor. Pot primi despagubiri materiale inclusiv victimele sau familiile victimelor unui accident rutier care sufera cheltuieli spitalicesti, de inmormantare, etc.

Pentru accidentele rutiere produse in Romania de catre conducatori cu masini inmatriculate si asigurate in strainatate, despagubirile sunt suportate de societatile de asigurari respective.

Drepturile soferului pagubit

Exista situatii in care companiile de asigurari refuza sa plateasca bani pentru efectuarea reparatiilor sau impun anumite service-uri si situatii in care soferul vinovat nu detine asigurare RCA obligatorie. In prezent, drepturile soferului pagubit sunt protejate mult mai bine decat in perioada de inceput a introducerii asigurarilor obligatorii.

 • Soferii au dreptul de a cere despagubiri inainte de efectuarea reparatiei;
 • Suma despagubirilor nu este stabilita de compania de asigurari, ci de service-ul autorizat;
 • Soferii au dreptul sa aleaga service-ul dorit (practica companiilor de asigurari de a impune o lista cu service-uri colaboratoare nu are baza reala);
 • Compania de asigurari este obligata sa plateasca despagubirile in termen de 10 zile de la depunerea ultimului act la dosarul de dauna;
 • Compania de asigurari poate desfasura anchete pentru a clarifica circumstantele accidentului insa acestea nu pot dura mai mult de 3 luni;
 • Soferii carora le-a fost refuzata plata despagubirilor pot face o contestatie la CSA;
 • Soferii victime in cazul accidentelor provocate de un sofer neasigurat poate cere despagubiri de la Fondul de Protectie a Victimelor Strazii. Acestia acorda despagubiri doar in cazul in care vinovatul este cunoscut, in cazul in care soferul vinovat nu poate fi identificat, se acorda despagubiri doar in cazuri de vatamare corporala sau deces.

Cum se obtin despagubirile

Despagubirile in urma unui accident rutier se pot obtine fie prin proces verbal, fie prin constatare amiabila cu mentiunea ca realizarea unei constatari este posibila doar atunci cand accidentul usor s-a soldat doar cu daune materiale. In caz de vatamari corporale sau deces doar organele de politie sunt in masura sa intocmeasca proces verbal.

Pentru obtinerea despagubirii sunt necesare un numar minim de acte, respectiv constatarea amiabila sau procesul verbal, actele personale, copie dupa certificatul de inmatriculare al masinii, procesul verbal realizat de un inspector de daune si daca este cazul, o copie dupa certificatul medico-legal.

Daunele pentru imposibilitatea folosirii masinii dupa accident se pot obtine doar prin solicitare speciala in instanta, acestea nefiind prevazute in mod expres in asigurarea RCA si nici macar in asigurarea CASCO.

Decontare directa la service vs. plata catre pagubit

Exista doua variante de obtinere a despagubirilor care tin de preferintele asiguratorului si nu de cele ale victimei. Exista asiguratori care platesc victimei direct banii pentru reparatii, insa cei mai multi asiguratori prefera sa deconteze direct sumele catre service-ul cu care se colaboreaza.

Desi asiguratorul nu poate forta pagubitul sa lucreze cu un anumit service, este in general de preferat colaborarea cu unul din service-urile de pe lista asiguratorului pentru ca acestia au o relatie stransa de colaborare si se evita perioadele de asteptari pentru pagubit atunci cand service-ul si asiguratorul nu se inteleg.

Plata catre victima apare atunci cand anumiti asiguratori au colaborari complicate cu service-urile si prefera sa plateasca direct pagubitul. Suma de bani primita poate fi folosita de pagubit pentru reparatii la orice service doreste.

Ce poate face victima atunci cand considera ca nu a fost despagubita corect

In cazul in care victima considera ca suma obtinuta pentru despagubire nu este cea corecta, se poate face o reclamatie directa la ASF.

Se recomanda insa ca acest pas sa fie facut doar in conditiile in care pagubitul s-a sfatuit cu reprezentantii unui service si alte persoane in masura sa analizeze obiectiv suma oferita de asigurator. Vechimea masinii poate afecta direct decizia luata de asigurator in ceea ce priveste suma de despagubire platita. Spre exemplu, este posibil ca pentru o masina veche de 10-20 de ani pentru care reparatiile ar fi extrem de scumpe asiguratorul sa nu ofere despagubiri care depasesc valoarea masinii, chiar daca pretul pentru reparatii ar depasi-o.

Cei mai seriosi 10 asiguratori RCA din Romania

In ceea ce priveste promptitudinea si corectitudinea cu care despagubirile sunt oferite victimelor, nu toti asiguratorii din Romania se comporta cu acelasi profesionalism. Pentru a incuraja performanta si seriozitatea din partea asiguratorilor, ASF a publicat un top al acestora pe anul 2014:

1. Generali Romania SA
2. Groupama SA
3. Allianz – Tiriac SA
4. Carpatica Asig SA
5. Asirom SA
6. Omniasig VIG SA
7. Uniqa Asigurari SA
8. City Insurance SA
9. Astra SA
10. Euroins SA

Topul a fost realizat pe baza numarului de petitii depuse la ASF Directia Protectia Consumatorilor, cu asiguratorii de pe primele locuri avand cele mai putine plangeri depuse. De asemenea, procentul de petitii rezolvate in favoarea pagubitilor este de peste 80% la urmatoarele companii de asigurari: Euroins SA (87.09%), Astra SA (76.38%), City Insurance SA (80.87%).

  Aboneaza-te la Newsletter

  Nume (necesar)

  Email (necesar)

  Leave a Comment

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *