Dealerii nu sunt convinsi de Programul Prima Masina

img
Home / Programul Prima Masina 2024 / Dealerii nu sunt convinsi de Programul Prima Masina

La prima vedere noul program guvernamental dedicat tinerilor – Prima Masina – o initiativa similara cu Prima Casa insa care are ca tinta piata de automobile pare o idee excelenta. Un numar mare de tineri asteapta deja cu nerabdare venirea lunii octombrie cand se preconizeaza lansarea programului pentru a isi cumpara prima masina. Cu toate acestea, dealerii auto avertizeaza ca aceasta initiativa nu este nici pe departe atat de avantajoasa precum pare initial.

Conditiile de creditare, prea putin avantajoase

Programul care se adreseaza tinerilor cu varste intre 18 si 35 de ani este facut posibil de o serie de discutii prelungite cu numerosi dealeri si producatori de automobile, dar si reprezentanti ai bancilor pentru a face posibila obtinerea unei oferte care sa acopere o gama cat mai larga de modele de autoturisme, ramanand totusi accesibila pentru tinerii din categoria de varsta careia se adreseaza proiectul.

Desi in momentul actual se discuta inca daca suma maxima propusa este suficienta, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii asigura ca „Obiectivul acordarii de garantii pentru creditele destinate achizitiilor de autoturisme noi de catre tineri prin Programul Prima Masina este de a scadea costul total al creditului„.

Directorii de vanzari ai unor importante reprezentate auto declara ca pentru a fi cu adevarat performante, creditele trebuie sa isi dubleze ponderea reprezentata de rata fata de venitul pe familie. Astfel, daca creditele oferite tinerilor interesati sa isi cumpere o masina noua prin acest program nu ajung la un nivel de indatorare de 66% similar cu cel pentru credite imobiliare, dealerii preconizeaza ca nu se va observa o crestere reala in vanzari.

In conditiile in care dealerii auto raporteaza deja problema pe segmentul persoanelor fizice si scaderi anuale in numarul de vanzari iar tinerii reprezinta doar 20% din clientii acestora, prognoza legata de succesul programului ramane una deloc optimista.

Piata auto din Romania, o piata a masinilor second hand

Statisticile arata ca la fiecare masina noua vanduta de un dealer auto se vand 3 masini second hand prin tranzactii efectuate intre persoane fizice. Programul Prima Masina trebuie sa ofere conditii extrem de avantajoase pentru a atrage macar tinerii catre showroom-uri, sunt de parere dealerii Skoda si Opel.

Tinerii prefer sa cheltuiasca o suma de cateva mii de euro pentru masini second hand cu banii jos decat sa faca imprumuturi pe termen lung, in mod special ca multi dintre acestia nu se incadreaza in conditiile de acordarea a unui astfel de credit.

Cei mai multi tineri apeleaza la parinti pentru finantare

Un alt motiv pentru care dealerii nu sunt convinsi de succesul noului program guvernamental programat pentru a fi lansat in luna octombrie a acestui an este faptul ca, din experienta acestora cei mai multi tineri apeleaza la parinti pentru a accesa credite cu care cumpara masini noi.

Parintii sunt in situatia financiara de a se incadra in cerintele pentru astfel de credite spre deosebire de tinerii care nu au fie resursele financiare, fie vechimea in munca necesare.

Dealerii sunt de parare ca pentru a atrage cu adevarat tinerii, creditele oferite prin acest proiect guvernamental ar trebui sa aiba o dobanda preferentiala cu cel putin 2,3 puncte procentuale sub dobanzile practicate pentru creditele de nevoi personale.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *