drpciv

Cum te pregatesti psihic pentru proba de traseu?

“Orasul”, asa cum este cunoscuta proba practica a examenului de conducere, este de departe cel mai dificil segment al examenului, pentru simplul fapt ca se desfasoara in compania unui examinator (politist), care e arareori influentabil si care sanctioneaza orice greseala.

Sfatul nostru este sa pregatiti acest examen cu aceeasi importanta cu care ati pregatit examenul teoretic, cu accent sporit pe informatiile principale din Codul Rutier, pe functionalitatile masinii, cat si eventualele trasee.

Codul Rutier trebuie recitit cel putin inca o data, chiar daca ati trecut de proba teoretica. Sigur, capitolele referitoare la sanctiuni, la circulatia in conditii speciale si la mecanica, conteaza mai putin, insa este esential sa recunoasteti aceste indicatoare rutiere, cat si sa stiti fara sa clipiti lucrurile pe care aveti voie sa le faceti, respectiv sa nu le faceti in trafic. Nu de putine ori cei examinati sunt intrebati despre o anumita regula sau despre un anume indicator, astfel ca recitirea Codului Rutier poate cantari foarte mult in obtinerea permisului auto.

Traseele probabile sunt exact locurile prin care instructorul v-a dus cel mai des. De regula, traseele cuprind artere relativ aglomerate, cu multe semne, in care cel examinat are ocazia sa dovedeasca ca stie regulile de circulatie. Totusi, pentru siguranta, se recomanda ca ultimele ore de conducere sa aiba loc exact pe traseele probabile, tocmai pentru a va obisnui cu drumurile respective, cat si pentru a sesiza eventuale locuri capcana.

Nu va stresati!

Daca ziua examenului se apropie si nu sunteti inca siguri pe anumite manevre sau vi se pare ca inca nu sunteti siguri pe capacitatea de a conduce fara probleme masina, puteti lua 1-2 sedinte suplimentare. Totusi, pentru a evita cheltuieli suplimentare, se recomanda ca planificarea ultimelor sedinte de conducere (incluse in contractul incheiat cu scoala de soferi) sa se faca inainte cu cateva zile inainte de examenul practic propriu-zis. Decat sa va stresati si sa riscati sa va blocati psihic in ziua examenului, mai bine va asigurati din timp ca sunteti pregatiti, chiar daca asta presupune cativa zeci de RON cheltuiti in plus.

Ce sa faceti inainte de examen?

Sfatul nostru e sa va odihniti bine. Asta inseamna sa nu consumati bauturi bogate in cofeina, bauturi alcoolice si nici sa va administrati medicamente care pot tulbura procesele cognitive. De asemenea, luati legatura cu instructorul pentru a va asigura ca masina de examinare (care in mod obisnuit, e cea pe care ati invatat sa conduceti) functioneaza bine.

Nu in ultimul rand, inainte de a pleca la examen, urmariti cateva discursuri motivationale sau pozitive, astfel incat sa va incarcati cu energie pozitiva. E un mic truc mental, care are insa efecte extrem de benefice. Veti fi mai relaxati si mult mai calmi, deci veti avea sanse mai mari sa obtineri mult doritul permis.

Te-au ajutat aceste sfaturi sa te linistesti inainte de traseu? Comenteaza mai jos!

Comentarii

  1. By FLORIN ANDREI

  2. By gica

  3. By Deni

  4. By people

  5. By Floricica

  6. By ODtests

  7. By cristian

  8. By Mihaela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Toate drepturile rezervate © www.ODAT.ro - Chestionare auto DRPCIV