Cum se obtine permisul de conducere in alte tari

img
Home / Stiri despre permisul auto / Cum se obtine permisul de conducere in alte tari
/
5639 Views

Pentru a putea obtine permis de conducere permanent, in unele tari este obligatorie mai intai obtinerea permisului provizoriu. Cu acest tip de permis se poate conduce numai supravegheat de catre o persoana in varsta de cel putin 21 de ani si care detine permis de conducere permanent.

Varsta la care se poate obtine permisul provizoriu difera de la o tara la alta si este de 16 ani in tari precum Canada, Australia, Noua Zeelanda, Norvegia si Suedia sau de 18 ani in tari precum Anglia sau tari din Sudul Africii.

Permisul de conducere in Romania

Pentru a obtine permisul de conducere in Romania este obligatorie efectuarea a 24 de ore de teorie si 30 de ore de practica. In urma cursurilor se sustine un examen teoretic care are ca timp limita 30 de minute si care consta intr-un test cu 26 de intrebari, numarul maxim de greseli admise fiind de 4.

Dupa trecerea examenului teoretic se poate sustine examenul practic. Acesta consta in conducerea autovehiculului pe drumurile publice in prezenta unui examinator care va acorda puncte de penalizare in cazul incalcarii regulilor de circulatie. Examenul dureaza aproximativ 25 de minute, iar pentru a fi declarat admis candidatul nu trebuie sa acumuleze mai mult de 20 de puncte de penalizare.

Permisul de conducere in Sudul Africii

In Africa de Sud examenul consta in doua probe:

1. Efectuarea de parcari si diverse manevre intr-o parcare special construita.

2. Conducerea autovehiculului pe drumurile publice in functie de instructiunile primite de la examinator.

Permisul de conducere in Elvetia

In Elvetia varsta minima pentru obtinerea permisului de conducere este de 18 ani. Candidatul trebuie sa participe la cursuri de prim ajutor si sa treaca examenul oftalmologic, iar in urma unui examen teoretic va putea obtine un permis provizoriu. Dupa obtinerea permisului provizoriu poate conduce masina numai daca este insotit de catre o persoana in varsta de cel putin 23 de ani care detine permis de conducere de minim 3 ani.

Inainte de examenul practic se recomanda si cateva cursuri practice dar acestea nu sunt obligatorii. Examenul practic se sustine pentru a putea obtine un permis de proba valabil pe o perioada de trei ani, perioada in care candidatul trebuie sa participe la un training de condus si sa nu comita actiuni grave in trafic. Cu permisul de proba se poate conduce fara insotitor. Inainte de sustinerea examenului practic este obligatorie urmarea a inca 10 ore de teorie. Dupa expirarea celor trei ani de valabilitate a permisului de proba se elibereaza permisul permanent.

Permisul auto in Norvegia

Pentru a obtine permis de conducere in aceasta tara este nevoie de urmarea unui curs de patru zile in care candidatul invata regulile de baza, primeste sfaturi despre felul in care trebuie sa actioneze in caz de accident, despre cum sa comunice cu serviciile de urgenta si despre cum sa acorde primul ajutor. In urma cursului se sustine un examen teoretic si unul practic. Permisul primit este permanent dar poate fi pierdut foarte usor in primii doi ani (perioada de proba) daca se incalca regulile de circulatie. In acest caz probele de examen trebuie sustinute din nou.

Permisul de conducere in Canada

Permisul de conducere in Canada se obtine dupa ce se parcurg urmatorii pasi:

1. Inscrierea la o scoala de soferi acreditata unde se urmeaza cursuri teoretice si practice.

2. In urma cursurilor se sustine o proba teoretica ce consta in intrebari cu raspunsuri multiple. Trecerea examenului este urmata de obtinerea permisului provizoriu care da dreptul de a conduce dar numai insotit de o persoana care detine carnet de conducere.

3. Dupa cel putin 10 luni de cand s-a obtinut permisul provizoriu urmeaza trecerea unui test de cunostinte.

4. In cazul in care s-au respectat conditiile de la punctele 1, 2, si 3 iar candidatul detine permisul provizoriu de cel putin 12 luni, se poate sustine proba practica.

5. In cazul in care se trece de proba practica se obtine licenta de sofer valabila pe o perioada de 24 de luni. Daca in aceasta perioada soferul nu a comis infractiuni legate de regimul circulatiei rutiere, acesta primeste permisul de conducere permanent.

Permisul auto in SUA

Varsta minima la care se poate obtine permis de conducere in SUA difera de la un stat la altul si incepe de la 14 ani si 3 luni in Dakota de Sud, pana la 17 ani in New Jersey. Soferii adolescenti sub 18 ani au anumite restrictii cum ar fi cea legata de numarul de persoane pe care le pot transporta, dar acestora nu le sunt impuse limite de viteza mai mici decat celorlalti soferi. Acestia trebuie sa participe la un program de educatie de conducere care poate fi urmat atat in liceu cat si la scolile de soferi. In plus este necesara urmarea unui numar de ore de condus in prezenta unui instructor autorizat.

In unele state este obligatoriu ca soferii adolescenti sa fie insotiti de adulti pentru a putea conduce. De asemenea exista si o perioada de proba cuprinsa intre 6 luni si 2 ani, in functie de legile fiecarui stat in parte. Daca in aceasta perioada se incalca regulile in trafic, adolescentii primesc pedepse mai severe care duc pana la suspendarea permisului de conducere. Varsta minima la care se poate obtine permisul permanent este de 21 de ani.

Permisul de conducere in Rusia

18 ani este varsta minima la care se poate obtine permis de conducere in Rusia. Solicitantul trebuie sa fie apt din punct de vedere fizic si psihologic (se dau teste psihologice) si sa nu fie inregistrat in baza de date a consumatorilor de droguri. Daca aceste aspecte sunt indeplinite, solicitantii trebuie sa dea un test cu politia locala si sa plateasca o taxa pentru examenele teoretice si practice.

Examenul teoretic consta intr-un test de 20 de intrebari la care sunt admise 2 greseli, iar examenul practic consta in conducerea autovehiculului pe un drum cu obstacole dar si pe un drum normal. La examenul practic sunt admise maxim 4 greseli, iar in cazul in care candidatul nu trece examenul, acesta poate fi sustinut pana ce este trecut.

Permisul auto in Brazilia

Inainte de a se putea inscrie la cursurile scolilor de soferi, brazilienii trebuie sa treaca un examen fizic si unul psihologic. Cursurile sunt formate din 45 de ore de teorie si 20 de ore de practica. Cursurile practice incep numai dupa sustinerea si trecerea examenului teoretic care consta intr-un set de 30 de intrebari, numarul minim de raspunsuri pentru a se trece examenul fiind de 21. Dupa terminarea orelor practice se sustine examenul in cadrul caruia candidatul trebuie sa isi demonstreze aptitudinile de conducere: cunoasterea legislatiei, capacitatea de a se descurca in trafic la volanul masinii, dar si abilitatea de a executa parcarea laterala.

Aboneaza-te la Newsletter

Nume (necesar)

Email (necesar)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *