Cum scapi de emotii la examenul auto?

img
Home / Examenul auto / Cum scapi de emotii la examenul auto?
/
21840 Views

Emotiile din cadrul examenului pentru obtinerea permisului sunt din pacate mult prea rar emotii constructive.

O persoana cu o fire emotiva poate ajunge sa pice de cateva ori examenul pentru simplul fapt ca se confrunta cu un blocaj emotional. Acest tip de blocaje pot afecta totODATa viitorii soferi bine pregatiti.

Pentru a evita situatia in care emotiile afecteaza rezultatul la examenul pentru obtinerea permisului, este foarte important ca emotiile sa fie tinute sub control. In acest sens te poti ajuta de cateva strategii simple care nu vor fi niciodata demODATe.

emotii la volan

Pasi pentru a scapa de emotii la examenul auto

1. Pregatirea riguroasa

Desi emotiile ii pot afecta inclusiv pe cei mai bine pregatiti, in general, cu cat nivelul de incredere si de pregatire este mai ridicat, cu atat emotiile au mai putine sanse sa afecteze in mod negativ rezultatul. A opta pentru cateva ore de conducere in plus si a dedica ultimele cateva zile inainte de examen rezolvarii de chestionare drpciv online sunt strategii care pot face toata diferenta.

2. Constientizarea problemei

A refuza cu incapatanare sa admiti ca ai emotii nu este o solutie. Emotiile vor fi prezente fie ca sunt binevenite sau nu. Din contra, acceptarea acestei probleme si constientizarea ei ar putea fi primul pas catre tinerea emotiilor sub control. Aceasta stare de usoara neliniste constientizata si atent tinuta sub control poate fi chiar fructificata, nu degeaba exista expresia emotii constructive. Daca emotiile excesive paralizeaza, cele constructive chiar ajuta la concentrare, de aceea este important sa incerci sa le reduci, nu sa le elimini.

3. Evitarea situatiilor de stres

Examenul pentru permisul de conducere in sine este cateODATa o experienta stresanta pentru cei mai multi viitori soferi. Nivelul de dificultate si mediul de examen contribuie la cresterea acestui stres. O modalitate de a te proteja de efectul negativ al acestor factori este evitarea situatiilor necunoscute. Pentru a nu te pune in astfel de situatii, trebuie sa intelegi exact modul in care se va desfasura examenul, pas cu pas.

Testele auto contra timp din cadrul examenului teoretic provoaca adesea blocaje examinatilor. Singurul mod de a evita aceasta situatie este antrenamentul in exact aceleasi conditii, respectiv rezolvarea de chestionare online contra timp.

4. Vizualizare

O alta metoda de pregatire este antrenamentul mintal. Viitorii soferi sunt sfatuiti sa se vizualizeze la volan sau in sala in ziua examenului. In loc sa te concentrezi pe nelinisti si frici, concentreaza-te pe punctele tale forte, pe incredere, siguranta si cel mai important: calmul.

5. Punerea in perspectiva

Nu in ultimul rand, este extrem de important sa intelegi ca indiferent de rezultatul de la examen vor exista intotdeauna alte sanse. In conditiile in care rata de promovabilitate la examenul pentru permisul auto a fost in 2014 sub pragul psihologic de 50%, trebuie sa intelegi ca a pica nu este un esec personal, ci doar o combinatie de factori nefavorabili. Pregateste-te mai bine si incearca din nou.

Nu te panica atunci cand gresesti doua sau trei intrebari, continua cu convingerea ca totul va merge bine in continuare. Respira adanc, oxigenarea creierului il ajuta sa functioneze la parametri optimi.

Nu in ultimul rand, daca simiti ca nu poti tine sub control emotiile nici folosindu-te de aceste strategii demonstrate, nu este nimic rusinos in a apela la un psiholog. Blocajul tau emotional poate avea radacini mai adanci.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *