Cum scapi de amenda pentru lipsa rovinietei?
Numarul de soferi care circula fara rovinieta a crescut de peste 4 ori in ultimele 7 luni conform statisticilor puse la dispozitie de politia rutiera. De la inceputul anului si pana in luna Iulie, politia a amendat peste 184.000 de mii de soferi prinsi circuland fara rovinieta, un numar record fata de cele 41.400 procese verbale inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.
Conform CNADNR, numarul de procese verbale de contraventie a crescut de peste 4 ori si jumatate. Este vorba despre bani care ajung la bugetul de stat. In aceste conditii s-a propus un proiect de act normativ pentru cresterea taxei de rovinieta la anumite categorii, in mod special autoturismele transportatoare de marfa de peste 3.5 tone si pana in 7.5 tone. Este vorba de o suma aproape tripla pentru tariful de o zi fata de cea din prezent, de la 4 euro la 11 euro, dar si o crestere de 230 de euro pentru rovinieta pe un an, de la 320 de euro aceasta urmand sa ajunga la 550 de euro.
Pentru autoturisme rovinieta ramane in continuare la aceeasi valoare.
Cum scapi de amenda pentru rovinieta?
Cu toate ca numarul de amenzi este in crestere, exista o categorie de soferi care pot profita de un detaliu legal pentru a scapa de amenda. Amenzile care nu sunt semnate olograf de catre agentul constatator sunt considerate nule si pot fi atacate in instanta.
Aceasta a fost decizia luata de Curtea Suprema in luna februarie, dupa recursul formulat de Avocatul Poporului referitor la aceasta problema.
In instanta s-a decis ca documentele eliberate de CNADNR (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale) sunt nule daca semnatura olografa este inlocuita de semnatura electronica, care nu este considerata legala.
De asemenea, conform legii, procesul verbal eliberat de CNADNR trebuie sa ajunga la soferul amendat in termen de maxim 2 luni de la data in care s-a sesizat contraventia si a fost aplicata amenda.
Pentru anularea unor amenzi primite pe baza unui proces verbal de pe care lipseste semnatura olografa a agentului constatator, trebuie actionat in instanta.
Este fix genul de oameni care te vânează sa te taxeze.. Ar fi normal ca să te avertizeze măcar cu un sms, sa îți amintească ca nu ai rogvineta plătită, asa cum se întâmplă de exemplu la asigurări… Au dat aproape 400 000 amenzi.. Mult.. Lacomi.. 🤔