Cum sa reduci consumul de carburant al masinii
Rezumat:
Cresterea preturilor la carburanti devine din ce in ce mai neplacuta pentru toti proprietarii de autovehicule, multi dintre acestia cautand solutii de reducere a consumului de carburant al masinii.
Una dintre cele mai la indemana solutii este schimbarea modului de conducere a autovehiculului, cu rezultate pozitive atat din punct de vedere al consumului cat si al reducerii gradului de poluare.
Conceptul de sofer verde
Acest concept nu se refera la persoanele care si-au achizitionat masini care nu polueaza sau la cele care au apelat la transportul in comun in defavoarea masinii proprii, ci la soferii care au autovehicule normale dar care isi adapteaza stilul de condus astfel in sa reduca cat mai mult consumul de carburant si noxele emise. Una dintre modalitatile de a reduce poluarea este aceea de a lua in drum spre serviciu si colegii de pe traseu, astfel ei nefiind nevoiti sa mai plece cu masinile proprii.
Consumul de carburant al masinii
In general, consumul autoturismului dat de catre producator nu corespunde cu realitatea, acesta fiind influentat de foarte multi factori: starea drumului, presiunea din anvelopele de vara sau de iarna, starea tehnica a masinii, felul in care aceasta este reglata, traficul din Romania, etc.
Fiecare sofer in parte trebuie sa isi faca propria testare, in trafic, pentru a vedea exact cat ii consuma masina.
Cu toate acestea, studii de specialitate arata ca orice sofer isi poate reduce consumul cu 35% daca ia cateva masuri simple:
- Echilibrarea rotilor si mentinerea presiuni recomandate de producator. Conform testelor, verificarea periodica a acestor doua aspecte rezulta in reducerea consumului de carburant cu 8%.
- Reglarea periodica a motorului si verificarea starii tehnice a masinii cel putin o data pe an. Aceste masuri pot reduce consumul cu inca aproximativ 10%.
- Reducerea vitezei de deplasare in oras si respectarea vitezei de croaziera recomandata de producator pe autostrazi. In acest fel se mai pot economisi inca aproximativ 17%.
Mai exista si alte mituri despre reducerea consumului de carburant, ce pot fi cititae in acest articol.
Ce inseamna sa conduci ecologic (verde)
Masurile ce trebuie luate pentru a sofa „verde” nu sunt nici extreme si nici imposibile:
- Nu se accelereaza brusc in oras. O viteza medie de 57 de km/h in conditiile in care traficul o permite este ideala pentru un consum redus. Accelerarea pana la aceasta viteza trebuie sa se faca lent.
- Nu se circula cu viteza redusa pe autostrazi. La majoritatea autovehiculelor, producatorii recomanda o viteza de croaziera de aproximativ 120 km/h, consumul fiind ideal in aceste conditii.
- Nu se franeaza brusc. In functie de trafic trebuie adaptat un stil de condus in care reducerea vitezei sa se faca treptat, astfel reducandu-se poluarea cu 6%.
- Se verifica in mod regulat presiunea din roti. O presiune prea mica duce la cresterea consumului de combustibil datorita suprafetei mai mari de frecare a rotilor cu asfaltul.
- Achizitionarea unei masinii cu grad de poluare mai mic. In cazul in care bugetul o permite, se recomanda cumpararea unei masini mai putin poluante.
Autovehiculele de generatie noua sunt gandite astfel incat calculatoarele acestora analizeaza si propun soferului treapta de viteza cea mai economica in functie de trafic.
Rezultate ale testelor referitoare la poluare efectuate de specialisti
1. Conform testelor, viteza medie recomandata in orase trebuie sa se incadreze intre 50 km/h si 64 de km/h. Studiul efectuat pe 20 de modele diferite de autovehicule arata ca daca 5.000 de soferi ar circula cu o viteza medie de 67 de km/h in loc de 64 km/h, in atmosfera s-ar emite cu 100.000 de tone de bioxid de carbon mai mult intr-un an.
2. Aceleasi studii arata ca la circularea pe autostrazi cu o viteza medie de 120 km/h, autoturismele emit cea mai mica cantitate de noxe.
3. Accelerarile si franarile bruste nu influenteaza atat de mult consumul pe cat de mult maresc cantitatile de noxe emise in atmosfera.
4. Masinile soferilor nervosi si agresivi la volan, care accelereaza la stop si care executa manevre bruste. Emit o cantitate dubla de noxe.
De ce sa cumperi o masina ecologica
Pe langa faptul ca o masina ecologica polueaza mai putin sau chiar deloc, acestea au si un consum de carburant mult mai mic. In plus, pretul mereu in crestere al carburantilor este un motiv suficient pentru care ar trebui achizitionate masini cat mai economice.
In Marea Britanie spre exemplu, sunt recomandate masinile electrice sau cele cu celule de combustie si hidrogen, acestea avand un grad de poluare zero. Performantele acestor masini sunt comparabile cu cele ale autovehiculelor echipate cu motoare cu combustie interna si tot mai multe pompe de hidrogen si statii de alimentare a acumulatorilor sunt instalate luna de luna.
Momentan, in UE, se preconizeaza adoptarea unui prag maxim de 120 mg de bioxid de carbon pe kilometru. Daca masura va fi adoptata, masinile care polueaza mai mult vor trebui modificate si adaptate noi filtre.
Folosirea biocombustibililor
In cazul autovehiculelor diesel se recomanda folosirea combustibililor verzi, carburanti realizati din amestecuri de motorina cu etanol sau uleiuri vegetale. Acest tip de combustibili sunt perfect compatibili cu motoarele diesel si produc mult mai putin dioxid de carbon in urma arderii.