drpciv

Cum iei permisul de conducere in 9 pasi simpli

Examenul de conducere este pentru multi primul examen al maturitatii, asta daca tinem cont ca multi tineri dau (cu succes) acest examen inainte de cel de bacalaureat. Adevarul e ca pregatirea pentru examenul auto inseamna ore intregi de invatat si parcurgerea repetata a unui cod rutier deloc prietenos, cu limbaj de lemn, care adeseori poate fi interpretat, iar asta e un lucru dificil chiar si pentru cei care sunt obisnuiti sa invete zilnic. Cei mai multi cursanti sunt coplesiti de volumul mare de informatii (probabil si din cauza unei strategii de invatat gresite), de unde si numarul mare de oameni care nu reusesc sa-si ia examenul.

Si totusi, multa lume (nu neaparat doar cei care tocesc) reuseste sa-si ia examenul de conducere din prima, fara sa se strofoace prea mult. Sunt oare acesti oameni mai inteligenti sau mai capabili? 100% nu! Poate putin mai dedicati, dar la acest capitol se poate umbla foarte usor.

Pentru cele ce urmeaza am pregatit o serie de 9 pasi, care daca indepliniti corect, aproape ca asigura obtinerea permisului de conducere si implicit, posibilitatea de a conduce singuri pe drumurile publice. Noi i-am numit pasi (ca parte dintr-o strategie), insa daca vreti, puteti sa considerati respectivele informatii drept… sfaturi.

1. Invatati cele mai importante reguli si nu asteptati sa va explice instructorul de fiecare data cum sta treaba cu circulatia pe drumurile publice si cu manevrarea masinii. In esenta, asta presupune sa invatati cele mai importante reguli de circulatie si pe cat posibil sa va familiarizati cu functionalitatile si particularitatile masinii de scoala.

2. Intrebati fiecare lucru neclar ori de cate ori este nevoie. Nu este absolut nicio rusine sa notati raspunsurile primite si nici sa intrebati de mai multe ori acelasi lucru. Instructorii sunt rabdatori, caci e si in interesul lor sa aiba un procentaj cat mai mare de elevi care obtin rapid permisul de conducere, astfel ca vor explica ori de cate ori este nevoie. Mai mult, daca anumite manevre nu ies asa cum trebuie, intrebati instructorul care sunt greselile pe care le sesizeaza si cum puteti sa le rezolvati. Sigur, e si o chestie de orgoliu sa recunoasteti ca nu va pricepeti suficient de bine, insa in acest caz, orgoliul trebuie lasat la usa pentru a putea obtine permisul.

3. Incercati sa progresati de la o sedinta de condus la alta, atat la capitolul de cunostinte teoretice, cat si la abilitatile practice. Daca o manevra anume nu va place pentru ca nu va iese cum trebuie, atunci exact manevra respectiva trebuie sa o faceti in urmatoarea sedinta de condus, tocmai pentru ca ea sa va intre in reflex. Nu incercati sa scapati de ea, pentru ca invariabil va veti lovi de ea in timpul examenului practic.

4. Nu luati in seama zvonurile si miturile despre scoala de soferi si nici pe cele despre traseu. Cei mai multi oameni care pica tind sa dea vina pe sistem si pe oricare alt lucru decat sa recunoasca faptul ca nu au invatat suficient. Ca atare, vor incerca sa va impuna parerile proprii si sa dea respectivului examen o cu totul alta fata, una total diferita de realitate. Nu-i luati in seama nici pe cei care se lauda ca au invatat tot Codul Rutier in 3 zile. De ce? Pentru ca nu trebuie sa demonstrati nimanui nimic decat siesi. In fond, la examenul de conducere nu sunteti in competitie directa cu ceilalti participanti, ci doar cautati sa obtineti un act.

5. Fiti discreti si nu puneti presiune asupra voastra inutil. Cu alte cuvinte, nu spuneti prea multor oameni ca faceti scoala de soferi sau ca veti da examenul de conducere. Astfel, in loc sa fiti nevoiti sa dati explicatii cu motivele pentru care ati picat si astfel sa dati unora motive sa va barfeasca pe la spate, mai bine tineti pentru voi si comunicati-le prietenilor doar momentul in care reusiti sa obtineti permisul.

6. Ramai calm, indiferent de progresele avute. Indiferent ca progresati mai rapid sau mai lent, este esential sa ramaneti calmi. Doar asa va veti putea concentra pe acumularea de cunostinte, precum si pe imbunatatirea controlului asupra masinilor. Starea de nervozitate are la baza deseori nesiguranta sau nestapanirea unui volum prea mare de informatii rutiere, insa chiar si asa, este esential sa ramaneti calmi. Starea de nervozitate distruge orice sansa de concentrare si implicit, orice sansa de a progresa.

7. Rugati instructorul sa stabileasca sedintele in asa fel incat sa conduceti si pe timp de seara, dar si pe alte categorii de drum decat asfaltul. Sunt sanse mari ca examenul sa se desfasoare in alte conditii atmosferice decat cele cu care sunteti obisnuiti, de unde si nevoia de a fi macar familiari cu cat mai multe conditii de drum.

8. Puteti sa conduceti si fara instructor, dar numai in poligoane libere, deci in nici un caz pe drumurile publice. In principiu, acest lucru e contraindicat in conditiile in care particularitatile masinii difera mult fata de cele pe care se desfasoara orele de curs, dar poate fi de ajutor unora.

9. Cum stiti daca sunteti pregatiti pentru examenul auto practic? Luati o sedinta in compania unui alt instructor. Pe langa faptul ca atmosfera va fi similara cu cea de la examen (in care veti avea o persoana straina in dreapta), va veti putea da seama care este nivelul la care va aflati si daca aveti sau nu nevoie de ore de conducere in plus.

Urmand pasii de mai sus, e aproape imposibil sa nu obtineti permisul de conducere. Toti cei care s-au tinut aproape de planul de mai sus au reusit sa obtina permisul de conducere rapid si fara bataie de cap.

Care din cele 9 sfaturi ti s-au parut cele mai utile? Comenteaza mai jos!

Comentarii

  1. By Michaela

  2. By alexandru

  3. By Stefan

  4. By dana

  5. By Lore

  6. By VLADUT

  7. By Cristian

  8. By Chris

  9. By Alex

  10. By Mari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Toate drepturile rezervate © www.ODAT.ro - Chestionare auto DRPCIV