Cum arata noua Legislatie Rutiera intrata in vigoare la final de septembrie
Data de 28 septembrie a marcat intrarea in vigoare a noilor modificari de legislatie rutiera, modificari ce au in vedere amenzi usturatoare pentru soferi care transporta copii mici fara scaune auto speciale sau noi proceduri de prelevare a probelor biologice la locul accidentului, printre multe altele. Toate aceste prevederi care sunt in discutie inca din vara acestui an si chiar mai devreme fac obiectul schimbarii legislatiei rutiere incepand cu finalul lunii septembrie a anului curent.
Definita autovehiculului si criteriile de eliberare a permisului au fost revizuite
Unele dintre cele mai interesante noi prevederi ale Legislatiei Rutiere proaspat intrata in efect sunt revizuirea definitiei de autovehicul, aplicandu-se pentru permisele eliberate pe categoriile A, B, C si D dar si modificarea criteriilor de stabilire a resedintei normale conform careia se decide eliberarea de permise de conducere in Romania inclusiv pentru locuitorii altor tari.
Revizuirea definitei de „autovehicul” se face in baza directivei 126/2006/CE cu precizarea ca „orice vehicul echipat cu motor de propulsie, utilizat in mod obisnuit pentru transportul persoanelor sau marfurilor pe drum sau pentru tractarea pe drum a vehiculelor utilizate pentru transportul persoanelor sau marfurilor„. Astfel, conform DRPCIV nu sunt considerate autovehicule: tramvaiele, trenurile si tractoarele agricole, dar sunt considerate autovehicule troleibuzele.
Alaturi de modificarile aduse definitiei de autovehicul s-a lucrat si la criteriile prin care se decide eliberarea de permise de conducere in Romania, in mod special pentru cetatenii straini. S-a lucrat la clarificarea definitei resedintei normale si s-a ajuns astfel la concluzia ca se considera cetatean cu resedinta in Romania urmatoarele persoane:
- Persoana aflata la studii in Romania de minim 6 luni;
- Persoana care locuieste cel putin 185 de zile calendaristice la o adresa din Romania;
- Persoana care revine periodic la o adresa din Romania datorita unor legaturi intime sau de familie;
- Persoana care locuieste la o adresa din Romania pe durata determinata pentru indeplinirea unei activitati sau misiuni.
Transportul in siguranta al copiilor si minorilor
In Romania se respecta mult prea rar regulile care dicteaza normele de transportare in siguranta a copiilor care necesita scaun auto.
Conform noii legislatii rutiere s-a decis sanctionarea cu sume de pana la 450 de lei pentru nerespectarea obligatiei de a se asigura ca minorii poarta centuri de siguranta sau copiii nu sunt transportati in scaune auto omologate.
Astfel, soferii care transporta copii cu varsta de pana in 3 ani fara folosirea scaunelor auto omologate vor fi sanctionati. Exceptie o fac soferii de taxi sau de transport public care sunt sanctionati doar daca transporta copiii pe scaunul din fata.
Soferii care transporta copii cu varsta de peste 3 ani si inaltime de pana la 1.50 metri nu vor fi sanctionati daca nu detin echipamente cu sisteme de siguranta, insa vor fi sanctionati daca transporta copii pe scaunul din fata.
Soferii sunt responsabili pentru copii minori care nu poarta centura.
Recoltarea de probe biologice
Conform noilor prevederi ale codului rutier intrate in vigoare incepand cu 28 septembrie, probele biologice vor putea fi recoltate direct la locul accidentului sau in ambulanta de catre personalul SMURD (Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare)
Ordonanta prevede ca medicul sau asistentul medical prezent la fata locului poate face recoltarea de probe biologice in conditiile in care acestea nu interfereaza cu acordarea primului ajutor, insa doar in prezenta unui politist rutier. Se poate face prelevare de probe la locul accidentului inclusiv daca persoana implicata in accident refuza sau nu are nevoie de transportul la spital.
In aceeasi nota cu recoltarea de probe biologice exista si o propunere de proiect inca destul de controversata conform careia s-ar permite urcarea la volan cu un nivel de alcoolemie de pana la 0.2 miligrame alcool pur in aerul expirat.
Soferii care si-au pierdut permisul in baza unei fapte ce nu mai este considerata penala il vor putea recapata.
Vestile bune privesc direct doar o categorie restransa de soferi, mai exact soferii care au avut permisul de conducere anulat in baza unei fapte panele care nu mai exista in Noul Cod Penal intrat in vigoare la inceputul lunii februarie a acestui an. Astfel, se va putea obtine o hotarare de constatare pe baza careia se poate sustine din nou examenul pentru permis sau, in situatia in care anularea permisului nu a fost dispusa pana la depunerea cererii de restituire, permisul poate fi restituit direct, fara examen de catre seful serviciului rutier competent.