Constatarea amiabila – completare si procedura de folosire

img
Home / Asigurarea RCA auto, asigurari online obligatorii / Constatarea amiabila – completare si procedura de folosire

Constatarea amiabila este procedura valabila in caz de accident fara victime si cu daune materiale minore pe tot teritoriul Uniunii Europene si in statele membre ale spatiului economic european.

Prin procesul de constatare amiabila, conducatorii autovehiculelor implicate intr-un accident usor pot depune un formular tipizat denumit Constat Amiabil sau Constatare Amiabila cu acronimul CA, fara a mai fi necesara deplasarea la sectia de politie.

Ce spune legislatia din Romania despre constatarea amiabila

Conform legislatie romanesti in vigoare, pentru evenimentele in care sunt implicate doua vehicule din care rezulta doar pagube materiale usoare, soferii implicati se pot prezenta direct la compania de asigurari obligatorii pentru completarea unui formular tipizat, fara a fi necesara prezentarea la politie. Soferii trebuie sa se prezinte la sediul companiei de asigurari cu urmatoarele acte:

  • Carte de identitate;
  • Cartea masinii;
  • Polita de asigurare.

Se recomanda prezentarea pentru completarea formularului tipizat CA (Constatare Amiabila) in maxim 24 de ore de la producerea accidentului.

constatarea amiabila

Cum se completeaza constatarea amiabila

Firmele de asigurari auto recomanda tuturor soferilor sa pastreze in torpedoul masini un formular tipizat pentru constatare amiabila in cazul unui accident usor. Acest formular contine aceleasi campuri pentru toate tarile din cadrul Uniunii Europene, astfel se poate consulta un formular in limba romana in cazul in care accidentul are loc intr-o tara straina. (formatarea in pagina si ordinea campurilor ce trebuie completate sunt, de asemenea, identice)

Soferii implicati in accidente se angajeaza sa completeze corect si adevarat fiecare camp al acestui formular. Formularele nu se predau cu campuri necompletate sau completate partial.

Aceste formulare sunt in format standard autocopiative, astfel incat fiecare sofer sa poata pastra o copie dupa depunerea acestora la firma de asigurari.

Pentru simplificarea procesului si analizei dosarului de daune, firmele de asigurari recomanda ca soferii implicati in accidente sa faca o serie de poze cu telefonul mobil la avariile produse, atat la masina soferului vinovat cat si la masina partii pagubite, de preferat inainte ca acestea sa fie mutate dupa accident. Pozele atasate la dosar scad sansele ca asiguratorul sa decida ca este nevoie de ancheta suplimentara.

Atentie insa, indiferent de declaratiile soferilor, cel care stabileste care dintre soferi este vinovat este inspectorul de daune care analizeaza declaratiile, pozele anexate si constatarea amiabila inainte de a lua decizia in legatura cu partea vinovata.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *