Conducerea preventiva – cum sa o aplici in trafic

img
Home / Sfaturi si lectii de conducere auto / Conducerea preventiva – cum sa o aplici in trafic

Conducerea preventiva reprezinta stilul de condus al soferului care este mereu in alerta si mereu atent la ce se intampla in jurul masinii pe care o conduce.

Aplicandu-se masurile de conducere preventiva se poate reactiona aproape instinctiv la orice surpriza neplacuta aparuta in trafic astfel incat sa se evite un posibil accident.

Conducerea preventiva ajuta soferul care o practica sa raspunda imediat la erorile celorlalti participanti la trafic in aceeasi masura ca si in cazurile in care se conduce in conditii dificile de trafic (drum acoperit de gheata, zapada sau polei, ceata,etc), conditii in care instinctiv atentia este mult sporita.

Reguli ce trebuie aplicate pentru a conduce preventiv

1. Se va acorda atentie la desfasurarea traficului. Regulile de conducere preventiva impun atentie sporita la trafic atat in fata masinii cat si in spatele sau lateralele acesteia. Astfel se pot aplica actiuni evazive in orice moment apare un pericol iminent.

2. Se vor creaza conditii de vizibilitate buna atat pentru soferul masinii cat si pentru ceilalti participanti la trafic. In acest sens trebuie ca toate geamurile masinii dar si oglinzile acesteia sa fie curatate ori de cate ori este nevoie inainte de a se pleca la drum. In plus, se va verifica regulat sistemul de iluminare, iar in caz de necesitate se vor inlocui becurile arse pentru ca ceilalti participanti la trafic sa poata localiza exact pozitia masini pe timp de noapte, dar si sa poata observa din timp intentiile de franare sau de schimbare a directiei de mers.

3. Se va acorda atentie sporita vitezei cu care se desfasoara traficul si schimbarilor neasteptate din acesta. In functie de desfasurarea traficului se va adapta viteza de deplasare astfel incat sa nu se ingreuneze dar nici sa se puna in pericol circulatia.

4. Se vor face pauze de odihna la drumurile lungi. Pentru a se putea acorda atentia necesara traficului este indicat sa se faca pauze la intervale regulate de timp, oboseala fiind principalul factor care scade nivelul de atentie.

5. Se va mari atentia atunci cand se conduce la rasaritul sau la apusul soarelui. Rasaritul si apusul soarelui pot cauza probleme de vizibilitate datorita faptului ca in aceste momente soarele este mai jos decat nivelul parasolarelor.

Pentru consolidarea cunostitelor referitoare la condus, se recomanda rezolvarea periodica a chestionarelor auto drpciv, cu precadere cele de conduita preventiva.

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *