Cine poate conduce un tractor si care sunt principalele elemente legislative in acest sens?

img
Home / Stiri despre permisul auto / Cine poate conduce un tractor si care sunt principalele elemente legislative in acest sens?

Utilajele agricole sunt, fara doar si poate, extrem de eficiente pentru obtinerea unor productii cat mai mari. Fie ca este vorba despre tractoare, semanatoare sau alte masini grele folosite in agricultura, acestea ar trebui sa fie regasite in orice ferma si in gospodaria oricarei persoane care isi doreste sa traiasca din agricultura.

Problema apare in momentul in care aceste utilaje trebuie sa fie folosite, deoarece legislatia nu este, sau nu era extrem de clara. Pana in 2017, spre exemplu, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier era permisa chiar si fara un permis de conducere. Lucrurile s-au schimbat, iar din aprilie 2017, CCF a decis ca o astfel de actiune este extrem de periculoasa.

Tocmai de aceea, cei care doresc sa conduca un tractor pe drumuri publice au nevoie de un permis de conducere. In principiu, orice tip de permis este acceptat, insa nu pentru orice tip de utilaj agricol.

sofer de tractor

Ce este un utilaj agricol?

Conform codului rutier, este orice vehicul cu motor care are roti, senile si cel putin doua axe si care are rolul de a tracta, de a impinge sau de a transporta echipamente. In principiu, utilajul agricol nu este destinat deplasarii si transportului de persoane, acestea fiind doar functii secundare.

Toate utilajele agricole intra in categoria Tr, conform legislatiei rutiere, iar conducerea lor pe drumurile publice necesita detinerea unui permis corespunzator.

Ceea ce este induce utilizatorii in eroare este faptul ca un permis Tr permite folosirea oricarui tip de utilaj agricol, insa utilajele agricole pot fi folosite fara probleme si cu alte documente:

 • Permisul pentru categoria B. Ofera posibilitatea de a conduce vehicule din categoria Tr, atata vreme cat acestea au masa de pana la 3500 de kg si o remorca mai mica de 750 kg;
 • Permisul pentru categoria BE. Este valabil pentru vehicule cu masa de pana la 3500 de kg, insa cu remorca cu aceeasi greutate, de pana la 3500 kg;
 • Permisul pentru categoria CE. Este valabil pentru vehicule de peste 3500 kg si care pot tracta o remorca mai mare de 750 kg.

In cazul permisului Tr, acesta ofera posibilitatea de a atasa pana la doua remorci.

Ce se intampla in cazul in care se conduce un vehicul agricol fara permis?

Conducerea unui tractor sau a unui utilaj pe drumuri publice, fara detinerea unui permis adecvat, este fapta penala si este incriminata.

Important!

1. De cele mai multe ori, cei care lucreaza cu utilaje agricole detin un certificat de tractorist agricol care denota anumite competente profesionale. Un astfel de certificat NU ofera dreptul de a conduce utilajele pe drumurile publice. Totusi, certificatul este recunoscut de catre orice angajator din Romania sau din UE.

2. Atentie foarte mare la achizitia utilajelor. Date fiind toate datele, este important ca orice agricultor sa ia in considerare competentele si documentele pe care le are la indemana si sa achizitioneze utilajul care ii ofera cea mai mare flexibilitate. Din fericire, diversitatea de utilaje agricole este foarte mare, iar preturile sunt din ce in ce mai mici.

De unde se pot achizitiona utilaje agricole si utilaje grele?

Una dintre cele mai bune surse pentru achizitia acestui tip de utilaje este www.Tradus.com/ro. Acest site reprezinta o piata globala pentru vehicule grele utilizate si ofera mii de variante care se pot mula perfect pe cerintele fiecarui utilizator.

Tradus este ideal atat pentru cumparatori, cat si pentru cei care doresc sa vanda utilaje grele, fiind o platforma internationala care se adreseaza unei piete extrem de vaste.

Avantajul acestei piete este faptul ca face parte din grupul OLX, asadar, poate sa contureze o serie de beneficii:

 • Este o platforma de incredere, ce poate fi utilizata fara niciun fel de retinere;
 • Poate sa fie folosita de pe orice tip de dispozitiv, indiferent ca este mobil sau desktop;
 • Este o parte integrata a unui grup care genereaza peste 1.9 miliarde de vizite si 54 de milioane de anunturi de vanzare sau cumparare.

Practic, atata vreme cat din punct legislativ cei care doresc sa faca agricultura au documentele necesare, utilajele pot fi achizitionate de pe Tradus.com. Tot de aici pot fi achizitionate si alte utilaje grele, cum ar fi cele pentru constructii sau cele pentru transport, dar si accesorii pentru acestea.

  Aboneaza-te la Newsletter

  Nume (necesar)

  Email (necesar)

  Leave a Comment

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *