Ce trebuie sa stii atunci cand te opreste politia rutiera

img
Home / Stiri despre permisul auto / Ce trebuie sa stii atunci cand te opreste politia rutiera
/
3109 Views

Politia rutiera se face cateodata vinovata de un comportament abuziv fata de soferii din trafic.

Profitand de faptul ca multi soferi nu stiu exact care este procedura si care le sunt drepturile, politistii de circulatie incalca protocolul pentru controale mai rapide sau aplicarea de amenzi mai costisitoare.

Atunci cand sunt opriti de politistul de circulatie, soferii trebuie sa stie ca au dreptul sa ii ceara acestuia sa se legitimeze, dar si informatii suplimentare in legatura cu:

1. Identitatea agentului constatator: nume, legitimatie, sectia de care apartine;

2. Motivul pentru care soferul a fost oprit: filtru (caz in care agentul trebuie sa informeze soferii ce se cauta) sau incalcarea unei reguli de circulatie;

3. Motivul pentru care sunt cerute actele la control, politistii care opresc masini doar pentru a cauta motive de amenda actioneaza in mod abuziv, iar soferii au dreptul sa faca o plangere;

4. In cazul in care masina a fost oprita de politistii de pe masini cu radar, soferul poate cere: o legitimatie care sa demonstreze ca politistul are pregatirea pentru a lucra pe masina de radar, o copie dupa certificatul metrologic al aparatului de radar folosit si ordinul de serviciu.

politia rutiera

In cazul in care politistul sau echipajul care opreste masina refuza sa ofere informatii suplimentare sau au deodata un comportament abuziv/agresiv, soferii pot apela la 112 pentru a raporta abuzul.

Daca politistul de circulatie da o amenda, este bine de stiut ca soferul nu este obligat sa semneze ambele campuri ale acesteia. Pe loc, soferul trebuie sa semneze doar campul in care ia la cunostinta amenda, iar cel in care recunoaste fapta poate fi lasat nesemnat pentru a rezolva ulterior in tribunal neintelegerea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *