Ce schimbari s-au adus Codului Rutier in 2013?

img
Home / Noul cod rutier - DRPCIV / Ce schimbari s-au adus Codului Rutier in 2013?
/
95 Views

Primele zile ale anului 2013 au marcat si cateva schimbari in Codul Rutier, schimbari destul de importante, dar si foarte drastice la capitolul amenzi. Care sunt schimbarile impuse de noul Cod Rutier? Iata-le:

  • innoirea permisului de conducere se poate face numai daca soferii trec cu bine de vizita medicala, indiferent de categoria de vehicule condusa;
  • mopedele sunt din punct de vedere legal vehicule si, ca atare, conducatorii lor au nevoie de permis auto;
  • biciclistii pot fi acum amendati daca nu respecta regulile de circulatie;

Practic, se doreste scaderea numarului de accidente rutiere si cresterea sigurantei pe drumurile publice. Cum in ultimii ani a crescut numarul accidentelor de circulatie produse din cauza unei boli (cunoscute sau nu) a unuia dintre soferi, legea ii obliga acum pe toti soferii sa treaca de un control medical de baza pentru a isi putea reinnoi permisul de conducere. Mai mult, daca pana acum permisele auto se eliberau pe o perioada de 10 ani, ele sunt acum valabile doar 5 ani (masura aplicabila doar pentru categoria C si categoria D).

Referitor la faptul ca acum mopedele sunt considerate vehicule, trebuie mentionat ca si scuterele, ATV-urile, precum si toate dispozitivele motorizate cu o capacitate nu mai mare de 49 cm cubi si care ajung la o viteza maxima de 49 km/h intra in aceeasi categorie. Asta inseamna ca pentru a le putea conduce pe drumurile publice, posesorii lor trebuie sa aiba permis de conducere. Varsta minima de la care se poate conduce este de 16 ani, dar numai pentru vehiculele din categoria AM, adica pentru vehiculele mai sus mentionate.

Noul Cod Rutier a adus o veste buna si pentru biciclisti: acestia pot contesta amenzile primite in timpul deplasarii daca au certitudinea ca ele nu au fost acordate intr-un cadru 100% legal. Tot referitor la biciclisti, ei trebuie sa circule pe piste special amenajate (numai acolo unde exista), in caz contrar riscand pana la 9 puncte de amenda.

Ai fost vreodata amendat pe bicicleta? Povesteste-ne mai jos!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *