Ce acte trebuie pentru preschimbarea permisului de conducere?

img
Home / Sfaturi utile pentru soferi / Ce acte trebuie pentru preschimbarea permisului de conducere?
/
1346 Views

In cazul expirarii, pierderii, furtului sau distrugerii permisului de conducere romanesc, dar si in cazul schimbarii domiciliului este obligatorie preschimbarea acestuia.

Documente necesare eliberarii unui permis de conducere nou:

1. Actul de identitate – acesta poate fi cartea de identitate, buletinul de identitate sau cartea de identitate provizorie in original si copie.

2. Fisa detinatorului permisului de conducere – trebuie sa fie completata prin dactilografiere.

3. Permisul de conducere care se schimba, daca exista.

4. Chitantele care fac dovada achitarii taxelor aferente preschimbarii permisului de conducere.

5. Fisa medicala tip din care sa rezulte ca solicitantul este apt pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice.

6. In cazul celor care isi preschimba permisul de conducere in urma schimbarii numelui (ex: in urma casatoriei), este necesar documentul care dovedeste acest lucru in original si copie.

Nota: In cazul in care se constata pierderea, furtul ori distrugerea permisului de conducere auto, titularul este obligat sa declare acest lucru autoritatilor emitente in termen de 48 de ore si sa solicite eliberarea unui nou permis.

Cum trebuie sa porcedeze cetatenii romani care locuiesc temporar in strainatate pentru a li se elibera un nou permis de conducere.

Eliberarea permiselor de conducere pentru persoanele care au domiciliul temporar in strainatate se poate face prin intermediul altei persoane numai pe baza de procura speciala eliberata in urmatoarele conditii:

1. Este autentificata de catre misiunile diplomatice sau de catre oficiile consulare ale Romaniei.

2. Indeplineste conditiile de supralegalizare prevazute in lege.

3. Daca are aplicata apostila ,,conform conventiei cu privire la suprimarea cerintei asupra legalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga in data de 05.10.1961, la care Romania a aderat prin ordonanta guvernului nr. 66/1999, aprobata prin legea nr. 52/2000 cu modificarile ulterioare,,.

In cazul in care aceste conditii sunt indeplinite, mandatarul trebuie sa prezinte urmatoarele acte:

1. Fisa detinatorului permisului de conducere – aceasta trebuie sa fie semnata de titularul permisului de conducere in fata unui functionar diplomatic, cu pix de culoare neagra in spatiul special destinat.

2. Actul din care sa reiasa ca este apt din punct de vedere medical pentru a conduce autovehicule.

3. Doua fotografi recente ale titularului – una trebuie sa fie 3×4 cm, iar cea de-a doua 4×5 cm. Una va fi aplicata pe procura data mandatarului, iar cealalata pe fisa detinatorului permisului de conducere. Ambele trebuie sa fie vizate de misiunea diplomatica.

4. Declaratie pe proprie raspundere a titularului din care sa reiasa ca nu mai are alt permis de conducere national in afara de cel depus odata cu actele pentru preschimbare.

Nota: Toti cetatenii romani care domiciliaza in strainatate si care vor sau trebuie sa isi preschimbe permisul de conducere, trebuie sa completeze o declaratie tip pe proprie raspundere din care sa reiasa locul in care acestia isi au domiciliul sau resedinta.

Ai schimbat pana acum permisul? Cat timp a durat pana ai avut unul nou? Comenteaza mai jos!

2 Comments

  1. Din moment ce isi schimba DOAR NUMELE ….cat de birocrati pot fi cei care cer si cei care acceptam sa prezentam inclusiv FISA MEDICALA!!!! Deci mi-am facut permisul anul trecut si anul acesta imi schimb numele, da? Si desi stiti cat e de umblat pt fisa medicala, sa o faci din nou, doar pt ca iti schimbi numele??!!
    CAT de birocrati putem fi, cat de cretini?

  2. Daca sunt in Anglia iar permisul auto este expirat ar fi vre-o posibilitate pentru a-mi scoate fisa medicala de aici de la vre-o policlinica!? Si sa o trimit legalizata cu tot setul de acte si imputernicire pt. A putea obtine din nou permisul valabil…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *