Cat de accesibil va fi programul Prima Masina?

img
Home / Programul Prima Masina 2024 / Cat de accesibil va fi programul Prima Masina?

Programul Prima Casa se afla pe ultima suta de metri, iar atentia publica este indreptata acum catre noul program guvernamental despre care se vorbeste in ultima perioada: Prima Masina. In ce consta acest program si cui ii este dedicat sunt intrebari pe care si le pun majoritatea cititorilor in urma fuxului de informatii contradictorii aparute in ultimul timp.

Credite de maxim 12,400 euro pe 7 ani

In doar cateva cuvinte, programul Prima Masina poate fi rezumat printr-o initiativa de a oferi fonduri de pana la 12.400 euro rambursabile in maxim 7 ani tinerilor care doresc sa isi achizitioneze o masina noua. Acest credit poate fi obtinut doar cu un avans minim cuprins intre 5% si 7% din valoarea totala a autoturismului. Suma maxima este inca in discutie pentru ca la pretul stabilit initial s-ar incadra doar modelele de autoturisme marca Dacia. Exista si propuneri pentru un imprumut maxim de 50.000 lei fara tva sau 13.700 de euro cu care doritorii ar putea achizitiona un Ford B-Max cu motor EcoBoost de 1,0 litri.

Cine poate accesa programul Prima Masina?

Programul este dedicat tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani si urmeaza sa fie lansat pe data de 1 octombrie daca nu apar situatii neprevazute. Pentru perioada octombrie-decembrie 2014 se vor acorda 5000 de credite de acest tip, credite care au o durata de rambursare de 7 ani, cu 2 ani mai lunga decat creditele pentru nevoile personale de care doritorii se puteau folosi pana in prezent pentru a achizitiona un automobil.

Desi programul este dedicat tinerilor, analistii estimeaza ca nu va putea fi accesat decat de persoanele cu varste intre 30 si 35 de ani datorita faptului ca gradul de indatorare acceptat este de 30%, iar cei mai multi tineri au depasit deja acest prag accesand credite prin programul Prima Casa. Dobanzile preferentiale si avansul de aproximativ 600 de euro sunt alte detalii deja confirmate ale programului.

Nici in privinta gradului de indatorare detaliile nu sunt inca absolut clare. Desi cifrele discutate pana in momentul actual in presa sunt de 30% din venituri, reprezentatii Skoda sunt inca in negocieri cu statul pentru obtinerea unor conditii mai bune care sa includa o varietate mai mare de modele si producatori. Acestia au declarat ca incearca obtinerea dublarii ratei de indatorare pana la 60%.

Este neclar in momentul actual cat de multe persoane vor putea accesa acest program la modul realist si daca suma maxima este cu adevarat una tentanta pentru tinerii care arata o preferinta clara pentru modelele second hand de masini de la alti producatori decat Skoda, Opel si Dacia, singurii producatori care s-ar putea incadra in suma maxima oferita pe calea accesarii programului Prima Masina.

Ce parere ai despre acest program? Preferi masinile noi sau second? Comenteaza mai jos!

    Aboneaza-te la Newsletter

    Nume (necesar)

    Email (necesar)

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *