carvertical VIN

Asigurari RCA – ghid despre asigurarea auto obligatorie

img
Home / Asigurarea RCA auto, asigurari online obligatorii / Asigurari RCA – ghid despre asigurarea auto obligatorie

Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto cu acronimul RCA este o forma de protectie pentru soferii de autoturisme care are la baza un contract intre asiguratul, persoana fizica sau juridica si asigurator, persoana juridica.

Asiguratul plateste lunar o suma de bani care este folosita pentru despagubiri RCA in cazul in care au loc evenimentele prevazute in contractul incheiat.

In cazul asigurarii auto RCA, care este obligatorie pentru toti soferii cu masini inmatriculate in Romania, despagubirea este platita de catre asigurator catre soferul pagubit, nu catre asigurat.

Scurt rezumat despre asigurarea auto RCA

asigurarea rca obligatorie

Importanta incheierii unei polite auto RCA

Polita de asigurare RCA este obligatorie pentru toate masinile inmatriculate in Romania care circula pe drumurile publice. Conform sondajelor de opinie exista un numar ingrijorator de mare de soferi care nu stiu exact cum functioneaza polita de asigurare obligatorie pe care o platesc anual, nici in ceea ce priveste beneficiile, nici in ceea ce priveste pericolele la care se expun atunci cand aleg sa circule fara asigurarea obligatorie incheiata.

Asigurarea RCA a fost introdusa cu titlu de obligativitate drept o solutie eficienta de a asigura ca daunele sunt acoperite in caz de accident. Astfel, multumita obligativitatii incheierii asigurarii RCA, tertii care sunt prejudecati in caz de accident primesc despagubiri in timpul cel mai scurt. Trebuie inteles insa ca exista o diferenta clara intre asigurarile auto de tip RCA si asigurarile auto de tip CASCO. Asigurarea RCA asigura ca in caz de accident firma asiguratoare a vinovatului va plati despagubiri partii prejudiciate, iar in cazul CASCO, asigurare care este de altfel mai scumpa si nu este obligatorie, asiguratorul plateste despagubiri soferului care detine asigurare, inclusiv atunci cand acesta este vinovat sau cand vinovatul nu poate fi gasit.

Importanta incheierii unei asigurari RCA este si motivul pentru care aceasta este obligatorie prin lege, respectiv evitarea situatiilor neplacute care apar in urma accidentelor rutiere atunci cand vinovatul se afla in incapacitatea de a plati despagubiri partii vatamate. Privita per ansamblu, asigurarea obligatorie este atat in interesul pagubitilor, care primesc bani pentru repararea daunelor, cat si in interesul vinovatului care in momentul in care nu detine asigurare este pasibil de judecata si poate fi obligat prin lege sa plateasca daunele din buzunarul propriu.

Numarul mare de firme care presteaza servicii de asigurari auto obligatorii a dus catre dezvoltarea unui proces de incheiere a acestei asigurari destul de simplu, iar competitia inseamna ca multe companii de asigurari mai putin cunoscute incearca sa faca fata pe piata oferind preturi mai mici.

Cum si cand se incheie asigurarea auto obligatorie

Asigurarea auto RCA este obligatorie si poate fi incheiata pe o perioada de maxim 12 luni si minim 6 luni. Asigurarea devine valabila in ziua urmatoare dupa semnarea contractului cu asiguratorul sau, in cazul in care asigurarea se face in avans, in ziua imediat urmatoare expirarii asigurarii vechi.

Asigurarea expira in data inscrisa pe polita la ora 24, iar daca soferul provoaca un accident in ziua in care asigurarea a expirat, acesta este pasibil de plata.

Pentru circularea fara asigurare pe drumurile publice, amenzile pentru RCA sunt cuprinse intre 1000 si 2000 de lei. Astfel, pentru a evita neplacerile se recomanda folosirea unui program de tip reminder pentru incheierea politei de asigurari, disponibil pe numeroase site-uri online de specialitate.

Atentie! Nu doar masinile inmatriculate in Romania trebuie sa aiba asigurare, inclusiv masinile inmatriculate in alte state trebuie sa aiba o asigurare incheiata la 30 de zile de la data achizitiei. Se asigura de asemene masinile inmatriculate temporar, cele pentru export si cele autorizate pentru circulatie periodica.

Actele necesare incheierii politei de asigurare:

 • CNP sau CUI, dupa caz;
 • Numele si datele personale ale utilizatorului, act de identitate;
 • Talonul masinii pentru date precum marca, modelul, numarul de inmatriculare si numarul de identificare.

Astfel, pentru asigurare este nevoie doar de doua acte, procesul fiind extrem de simplu. Soferii isi aleg asiguratorul dorit, iar broker-ul care incheie asigurarea este in masura sa ofere toate detaliile legate de sistemul bonus malus si suma de plata pentru fiecare sofer in parte.

Factorii care influenteaza pretul asigurarii RCA

Polita obligatorie de asigurare RCA functioneaza si in Romania ca si in restul Uniunii Europene pe un sistem de reduceri si penalizari bonus malus in functie de diversi factori individuali. Astfel, soferii pot obtine o reducere de pana la 50% la asigurari, dar si o penalizare de pana la 80% si chiar 100%.

Elementele care sunt luate in considerare atunci cand se foloseste un calculator RCA si se stabileste pretul asigurarii au legatura cu factorul de risc pe care il prezinta fiecare sofer. Astfel, tinerii vor plati mai mult pentru o asigurare, la fel si soferii care au fost implicati in accidente.

1. Varsta. Tinerii sub 30 de ai sunt, statistic vorbind, predispusi accidentelor mai mult decat soferii peste aceasta varsta. Tinerii vor plati sume considerabil mai mari pentru incheierea aceleasi polite de asigurare.

2. Accidente. Soferii care conduc prudent sunt premiati, iar cei care au provocat accidente si evenimente in trafic pedepsite prin puncte de amenda vor plati si asigurari mai mari pentru ca inspira mai putina incredere in ochi asiguratorului.

3. Tipul masinii. Tipul de masina condus influenteaza de asemenea pretul asigurarii pe criterii legate de putere, dotari de siguranta, etc.

Pretul asigurarii difera de multe ori considerabil de la un asigurator la altul, marile firme de asigurare practicand adesea preturi mai mari decat competitia. Cea mai sigura metoda de a obtine cea mai buna oferta pentru incheierea asigurarii obligatorii RCA este folosirea unor site-uri online care ofera comparatoare de pret dedicate.

Ce informatii trebuie sa contina ofertele asiguratorilor:

Incepand cu data de 1 ianuarie 2015, asiguratorii sunt obligati sa respecte o serie de reguli care impun informatiile continute obligatoriu in oferta asiguratorului care trebuie sa fie valabila pe o perioada de minim 3 zile.

Informatiile trebuie sa fie clare, concise, pe urmatoarele subiecte:

1. Prima totala pentru asigurare, dupa aplicarea tarifului de prima;
2. Comisionul practicat de intermediar si platit de asigurator, exprimat in valoare absoluta si in procent;
3. Cheltuiala de achizitie directa;
4. Data de incheiere a valabilitatii ofertei (care nu poate fi mai scurta de 3 zile).

Asiguratorii nu pot promova sau comercializa decat asigurari rezultate dupa aplicarea tarifelor de prima notificate si aprobate ASF.

  Aboneaza-te la Newsletter

  Nume (necesar)

  Email (necesar)

  Leave a Comment

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *