carvertical VIN

Asigurarea auto și ce trebuie să faci când te muți în altă țară

img
Home / Stiri si noutati auto / Asigurarea auto și ce trebuie să faci când te muți în altă țară
/
/
477 Views

O mașină vine întotdeauna cu anumite responsabilități la pachet. Chiar și dacă primești așa ceva în dar, odată ce intri în posesia ei și ești cu acte în regulă, trebuie să te ocupi de tot ceea ce presupune buna ei funcționare și intrarea în legalitate conform cu regulile în vigoare.

Indiferent unde te afli în această lume, va trebui mai întâi să-ți înmatriculezi automobilul

Și dacă stai în România, și dacă te muți în Olanda, de exemplu, trebuie ca mașina ta să fie înregistrată și să aibă plăcuțe de înmatriculare valabile. Însă obligativitatea de a înregistra autovehiculul este pentru țara în care locuiești în mod normal. Dacă, spre exemplu, pleci o perioadă într-un alt stat pentru studii, pentru a călători sau pentru a munci cu contract pe perioadă determinată, și ai ceva la mână referitor la asemenea plecări, nu trebuie să-ți înmatriculezi mașina în acel loc.

„Însă, mașina trebuie să fie permanent asigurată. Atunci când vei înregistra automobilul va trebui să prezinți dovada că ai o poliță RCA încheiată. Autoritățile de înmatriculare acceptă de obicei polițe de răspundere civilă de la orice companie de asigurări atâta vreme cât acea firma este bazată în țara respectivă și are un sediu acolo. Însă este posibil și altfel. Compania respectivă de asigurări nu deține un sediu în țara în cauză, dar este autorizată să ofere servicii și în alte state.

Unele informații sunt cel mai indicat a fi verificate direct cu firma de RCA la care ai încheiată asigurarea

În general, în zilele noastre poți asigura mașina în orice altă țară ce face parte din Uniunea Europeană, țară diferită față de țara ta de origine. Însă pentru informații de genul asigurare auto pret sau oferta de servicii internaționale privitor la RCA trebuie să te adresezi direct asiguratorului.

Cu toate acestea, nu întotdeauna poți obține o poliță auto valabilă în afara țării de reședință, în cazul în care faci mutația într-un alt stat, în care trebuie să reînmatriculezi mașina. Dacă contractul de asigurare actual nu este valid în locul în care te muți sau expiră în cazul în care îți reînregistrezi autovehiculul, poți contacta centrul național de informare privitor la Cartea Verde pentru a întreba ce firme de asigurări oferă polițe RCA în acea țară.

Trebuie, de asemenea, să iei în considerare și alți factori referitori la asigurare care se pot schimba de la o țară la alta. În Olanda compania de asigurări Polisa.nl oferă asigurare RCA de bază și asigurare casco, cu servicii în limba română.

De la un loc la altul, și legile se schimbă. Evaluările de risc și sistemele de compensare pot varia și ele. Iar dacă sistemul bonus-malus este disponibil și hotărâtor în unele state, în altele se poate să nu se țină deloc cont de asta în evaluarea prețului asigurării auto.

Aboneaza-te la Newsletter

Nume (necesar)

Email (necesar)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *