De ce sa nu circuli fara asigurare RCA? Riscuri si amenzi

img
Home / Asigurarea RCA auto, asigurari online obligatorii / De ce sa nu circuli fara asigurare RCA? Riscuri si amenzi

Asigurarea auto obligatorie este una dintre cheltuielile anuale cu care se confrunta posesorii de autoturisme. Suma platita pentru asigurarea RCA anuala nu este intocmai neglijabila si multi soferi sunt tentati sa reduca din cheltuieli amanand plata acesteia si alegand sa circule „la noroc”, fara asigurare.

Inainte de a decide ca riscul merita, trebuie inteles mai intai ce inseamna exact acest risc si cat poate costa lipsa unei asigurari RCA, prin comparatie cu incheierea acesteia.

Peste 25% dintre masinile din Romania circula fara asigurare auto obligatorie

Din pacate, procentul de soferi care aleg sa elimine cheltuiala cu asigurarea obligatori de pe lista sare de un sfert din numarul total de posesori de autoturisme din Romania. Acesti soferi nu se lasa intimidati de amenzile usturatoare si nu par sa inteleaga la ce fel de cheltuieli si probleme ii asteapta in cazul in care provoaca un accident de care se fac vinovati.

Conform legii, soferii celor peste 1 milion de autoturisme care nu au incheiat polita RCA, risca amenzi de pana la 2000 de lei, plus despagubirile catre partea vatamata, in caz de accident.

Care sunt riscurile la care se supun soferii care circula fara asigurarea RCA?

Din fericire, numarul total estimat de masini care nu au o polita RCA incheiata nu este egal cu numarul de masini care circula fara asigurare, pentru ca multe dintre acestea sunt masini nefolosite sau abandonate care nu participa in trafic. Excluzand aceste situatii, procentul de soferi care circula fara asigurare este totusi ingrijorator. Atunci cand un sofer alege sa nu incheie polita obligatorie de asigurare RCA, risca urmatoarele:

1. Amenzi usturatoare. Amenzile sunt cel mai imediat pericol pentru soferii care aleg sa circule fara asigurare. Orice oprire de rutina poate rezulta in amenzi usturatoare care ajung si pana la 2000 de lei, de cateva ori pretul unei asigurari RCA pe un an.

2. Pierderea talonului. Amenda nu este singura problema cu care se confrunta soferii care circula fara asigurare atunci cand sunt opriti de politie. Pentru contraventia circularii pe drumuri publice fara asigurarea RCA soferul risca sa piarda talonul masinii.

3. Suportarea daunelor in caz de accident. Soferii neasigurati care provoca un accident se confrunta cu cheltuieli imense, stres si mult timp pierdut. Pe langa amenda contraventionala de 1000 pana la 2000 lei si ridicarea actelor masinii pana la dovada incheierii unei asigurari pe minim 6 luni, soferul vinovat trebuie sa plateasca din buzunar daune care pot ajunge cu usurinta la sume spectaculoase daca masina avariata este un model de fabricatie noua, implicit mai scump.

Cum scapi de amenda pentru RCA?

In mod evident, cea mai simpla si sigura modalitate de a scapa de amenda pentru RCA este aceea de o evita, reinnoind polita de asigurare la timp. Pentru ca soferii sa poata evita situatia neplacuta de a circula cu o polita RCA expirata fara ca macar sa isi dea sama, o serie de site-uri online pun la dispozitie o aplicatie de tip reminder, aplicatie care trimite mesaje de atentionare soferului cu un numar de zile inainte de expirarea politei.

Reinnoirea la timp a politei de asigurare RCA este singura modalitate garantata de a evita amenzile ce pornesc de la 1000 lei si pot ajunge si pana la 2000 de lei, iar atunci cand soferii incheie asigurarea din timp, au ragazul sa aleaga bine informat asiguratorul cu care doresc sa colaboreze, pentru cele mai bune tarife.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *