Opel la 111 ani

Opel la 111 ani
Opel Super Six, masina salonului, reface în 2010 o fotografie veche de peste 50 de ani
“Bucharest Classic Car Show. Opel 111 ani” a adunat 10 modele Opel de epoca
Bucuresti. Familia Dumitru a cumparat un Opel Super Six în 1949, iar masina a fost folosita de parinti si celor doi copii timp de mai multi ani. Automobilul a devenit parte din albumul familiei dupa ce a fost imortalizat în 1956 într-o fotografie (foto atasat) în care Adrian Dumitru, fiul cel mare, în vârsta de 4 ani apare alaturi de frate sau cu doi ani mic si de parinti. Masina simbol al primei editii a unui salon auto de epoca din România, “Bucharest Classic Car Show. Opel 111 ani”, a fost chiar Opel Super Six, un model produs în 1938. Cei doi frati Dumitru au retrait cu emotie amintirile copilariei: dupa mai mult de 50 ani, ei au avut ocazia sa refaca una dintre cele mai dragi momente în cadrul salonului, iar noua fotografie este atasata.
Modelul Opel Super Six 1938 expus în cele patru zile ale salonului desfasurat la World Trade Plaza apartine lui Viorel Burcea, care este în acelasi timp si restauratorul masinii. Domnul Burcea a achizitionat masina cu trei ani în urma, a dezmembrat-o si, timp de doi ani de zile, i-a acordat toata atentia, muncind pentru fiecare centimetru patrat reconditionat. Masina functionala, înmatriculata si cu inspectia tehnica periodica la zi poate fi vazuta în traficul bucurestean.
Pe perioada desfasurarii salonului care a sarbatorit 111 ani de automobile Opel, în jur de 10.000 de vizitatori au venit sa admire modele care au facut cariera. Estimarea apartine organizatorului, World Trade Center.
În România exista aproximativ 700 de masini cu certificat de autovehicul de epoca. În cadrul salonului au fost prezente câteva zeci de masini oldtimers, cu vârsta mai mare de 30 de ani, dintre care zece automobile Opel reprezentative pentru evolutia modelelor marcii. Informatii interesante despre ele, dar si detalii mai putin cunoscute din istoria Opel începuta în 1862 cu productia de masini de cusut au fost oferite celor prezenti la deschiderea salonului de catre Cristian Tabara, sofer al puternicului Opel Vectra OPC. Prezentarea a fost însotita de oferirea unui pahar cu braga, o bautura istorica aproape imposibil de gasit în orasele României din zilele noastre.
Vizitatorii au fost impresionati si de documentul care atesta angajarea lui Aurel Vlaicu în cadrul Opel, la fabrica de la Russelsheim. Vlaicu a facut parte din echipa Opel ca inginer, în 1908, fiind angajat dupa finalizarea studiilor tehnice.
“Bucharest Classic Car Show. Opel 111 ani” ani a expus, alaturi de modele ale altor marci, Opel P4 din 1936, Opel Kadett din 1939, Opel Super Six din 1938, Opel Rekord Olympia din 1956, Opel Kadett din 1964, Opel Rekord 1700 din 1968, Opel Commodore din 1968, Opel Rekord 1700 din 1969.
Doua modele Opel Rekord 1900, ambele din 1968, au demonstrat în oglinda ce înseamna trecerea timpului, pentru ca numai unul dintre ele a fost restaurat. Proprietarii si restauratorii sunt Marian Vîjîiala si Andrei Barbu. Primul contact cu modelul reconditionat a avut loc în urma cu 15 ani, pe o plaja de lânga Constanta, iar proprietarul de atunci a refuzat sa vânda masina. În urma insistentelor, a promis ca va telefona daca va dori sa se desparta de ea. Telefonul a fost dat, dar 12 ani mai târziu. Masina a fost achizitionata într-un stadiu care a solicitat doi ani de munca si foarte multe cautari de piese originale. În urma acestor cautari, cei doi au ajuns sa detina chiar si 20 de modele Opel Rekord în acelasi timp. Acestea au fost restaurate pe rând, iar acum numarul lor a ajuns la 6. Doua dintre ele sunt în fotografia alaturata: cel din stânga este masina de la care a pornit totul, iar cea din dreapta reprezinta acelasi model, din acelasi an, dar în stadiu de 20% restaurat.